LIfestyle

4x stof om over na te denken

In het leven zijn dingen niet altijd wat je denkt dat ze zijn. We nemen soms klakkeloos dingen van een ander over of we denken precies te weten wat een woord betekent. Maar zie dingen eens een keer van de andere kant en je zult verstelt staan. In het artikel van vandaag lees je vier van zulke zaken. Stof om over na te denken dus.

Je moet alles een keer geprobeerd hebben

Roken is slecht, dat weet iedereen al wel. Maar als je weet dat het slecht, waarom zou je er dan in godesnaam aan beginnen. De reden die je dan vaak hoort: je moet alles toch een keer geprobeerd hebben. Het is ten eerste al een argument dat helemaal nergens op slaat. Iedereen weet namelijk dat het slecht is, dat het stinkt en dat het veel geld kost.

Omdat iedereen iets probeerd, hoeft niet te betekenen dat jij dat ook moet proberen. Soms helpt het ook om gewoon je verstand te gebruiken en niet van alles uit te proberen. Als je alles wil proberen is een ding al mislukt: het NIET proberen. Er zijn namelijk een heleboel dingen in het leven waardevol door ze juist niet te proberen.

Het woord ‘wij’

In het wereld van de klimaatcrisis, identiteitscrisis en de humanitaire crisis is het tijd we ons ego opzij zetten en dat we als collectief te wereld gaan verbeteren. We moeten onze ‘IK’ aan de kant zetten en in ‘WIJ’ gaan denken. Dit klinkt ontzettend krachtig, positief en inclusief, toch!?

Niets is echter minder waar! Het woordje ‘wij’ is helemaal niet zo leuk als dat het klinkt. Waar een wij is, is een zij. Tijdens politieke debatten wordt vaak op dit aspect ingespeeld. Het zet namelijk twee groepen tegenover elkaar. Deze groepen graven zich steeds meer en meer in hun idealen en creeren ze steeds meer afkeer tegen de anderen. Denk de volgende keer dus nog maar eens een keer na als je het woordje ‘wij’ hoort.

people gathering on street during nighttime

Gendergelijkheidssparadox

Het is niet alleen een leuk scrabble of galgje woord, nee het is ook stof om over na te denken. Wie denkt dat er nog maar twee genders zijn, leeft in de prehistorie. Tegenwoordig zijn er al wel tientallen genders of juist helemaal geen. Het is maar net hoe je het bekijkt. Waarbij er vroeger nog een taakverdeling was tussen de man en vrouw, is deze tegenwoordig niet meer. De keuze voor je studie is tegenwoordig geheel vrij, ongeacht je gender. Er is sprake van gendergelijkheid.

Hier is echter de paradox: hoe meer gendergelijkheid in de maatschappij, hoe meer genderongelijkheid in de studieverdeling. Doordat er tegenwoordig geen economische noodzaak is om een studie te kiezen die veel geld oplevert, kiest iedereen de studie die ze het best vinden passen. Dit heeft als resultaat dat ingenieursstudies vol zitten met mannen en dat relationele studies barsten van de vrouwen. Een echte paradox dus!

photo of fighting bison

Positieve discriminatie

Stof tot nadenken en discriminatie! What the fuck valt daar nou over na te denken? Het is toch gewoon slecht. Punt uit.

Het klinkt misschien gek, maar ik ga daar toch even mijn vraagtekens achterzetten. We hebben namelijk in het vorige kopje kunnen lezen dat genders over het algemeen andere interesses en specialiteiten hebben. Dit heeft als resultaat dat er bijvoorbeeld enorm veel vrouwelijke basisschool juffen zijn in vergelijking met mannen. Het is voor kinderen echer heel erg belangrijk dat ze ook les krijgen van mannen!

Of denk eens aan de AI (voornamelijk mannen) en psychologie (voornamelijk vrouwen). Hoe anders zouden de ontwikkelingen in deze gebieden zijn als de genderverdeling gelijker zou zijn. Hoe zou AI bijvoorbeeld kunnen helpen in de psychologie? Wat zijn de psychologie factoren nadelen van de AI? Allemaal vragen die opgelost zouden kunnen worden door meer gendergelijkheid. Misschien is (positieve) toch niet altijd zo slecht?!

Heb jij nog meer stof om over na te denken? Laat het weten in de comments!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *