LIfestyle

5 cultuurschokkende verschillen tussen Groningen en de randstad

Eerder heb ik al een artikel geschreven over de cultuurschokkende verschillen tussen Frankrijk en Nederland. Op mijn blog is vaak te lezen dat ik zowel in Berlijn als Lille heb gewoond en dat ik veel cultuurverschillen ben tegengekomen. Er is echter nog een stad die ik in 2018 heb ontdekt: Den Haag. Mijn vriendin woont in Den Haag en zelfs daar heb ik een paar cultuurschokkende verschillen gevonden ten opzichte van mijn geboortestad Groningen.

Groningen signage on green metal roof

#1 Een en al internationaal

Als je op een zaterdagmiddag over de vismarkt loopt, vliegt het Duits je om de oren. Daarnaast zijn er ook nog een aardig aantal buitenlandse studenten die Groningen een internationaal tintje geven. Het is stelt echter vrij weinig voor als je het vergelijkt met steden als Den Haag of Amsterdam. Als ik in Den Haag door het centrum loop of in de sportschool sta, hoor ik over het algemeen meer Engels dan Nederlands.

Dit komt door de vele internationale bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in steden als Amsterdam en Den Haag. Daarnaast is Den Haag ook nog eens de stad van de internationale vrede en recht. Alleen al Den Haag kent ongeveer 60.000 expats tegenover 53.000 expats in de drie noordelijke provincies. Tel daar nog eens de 17 miljoen toeristen die Amsterdam jaarlijks op bezoek krijgt en je komt tot de conclusie dat het wel een iets internationaler karakter heeft 🙂

person wearing jacket and sitting on bench

#2 Nuchtere noordelingen vs. praatgrage westen

Groningers zijn nuchter. Hier in het noorden hoef je geen toeters en bellen te verwachten. Veel Groningers zijn trots op het feit dat ze nuchter zijn, helaas zit er ook een keerzijde aan het verhaal. Groningers zijn vaak te bescheiden en als ze al iets zeggen, zeggen ze geen woord te veel. Ik merk dan ook dat het niet altijd even makkelijk is om een gesprek aan te gaan met een Groninger.

In de randstad geldt dit echter niet. Ik merk dat de mensen in het westen veel minder bescheiden zijn en veel meer praatjes hebben. Ik zeg niet dat dit per se goed is, maar ik vind dat het makkelijker praten is met mensen in het westen.

#3 Hippe koffietenten en genderneutrale toiletten

Als naar mijn vriendin in Den Haag ga, struikel ik bijna over de hippe koffietenten. Ik heb een keer in zo’n koffietent gezeten en ik maakte en enorme cultuurshock mee. Nou was dit bezoek uit nood en kom ik verder nooit in zo’n koffietent. Toch vond ik het een interessante gewaarwording.

Daarnaast heb ik in Den Haag ook meerdere keren een genderneutrale toilet gezien. Het komt er gewoon op neer dat er geen bordjes op de deuren staan. Omdat ik nog nooit het concept had gehoord, was ik voor een moment verward en vroeg ik me even af of ik niet per ongeluk de voorraadkast ben ingelopen. Het laat maar eens zien hoeveel waarde we hechten aan gewoonte.

red tram on road during daytime

#4 Een heel ander straatbeeld

Elke keer als ik weer in Den Haag ben, zie ik een heel ander straatbeeld dan in Groningen. Alleen al als ik kijk naar de mensen. In Groningen bestaat voor 25% uit studenten en kent dus enorm veel jonge mensen. Het was een van de dingen die mijn vriendin opviel toen ze voor het eerst in Groningen was. Daarnaast ziet het openbaar vervoer er heel anders uit. In Groningen heb je alleen bussen en een heleboel fietsers, terwijl je in het westen ook nog eens trams en metro’s hebt. Kortom, het ziet er gewoon anders uit.

Ken jij nog meer cultuurschokkende verschillen tussen Groningen en het westen? Laat het weten in de comments!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *