LIfestyle

China in de wereld voor beginners

De handelsoorlog, Huawei en de investering in Montenegro. China blijft zich ontwikkelen en het land is daarom enorm aanwezig op het wereldtoneel. Maar hoe doen ze dat eigenlijk en waarom? Veel van ons weten dat eigenlijk niet zo goed en daarom probeer ik de hoofdzaken van China in de wereld voor jou op een rijtje te zetten.

Een foto van de mistige skyline van Shanghai

China 2050

De regering van China heeft een plan klaarstaan, waarbij ze het land in 2050 een supermacht willen zijn. Momenteel is Amerika het machtigste land, ze hebben namelijk de grootste economie en het grootste leger. China is op dit moment de tweede economie bij bruto binnenlands product. Met het bbp per hoofd van de bevolking lopen ze nog ver achter op de VS, maar dat is begrijpelijk omdat China een miljard meer mensen heeft.

Amerika en de rest van het Westen zijn al eeuwen lang de machtigste op aarde. Als dit plan van China goed gaat, zal de wereld er anders uit gaan zien en dat maakt het Westen erg nerveus.

De handelsoorlog

Een handelsoorlog is een conflict tussen twee landen, waarbij de landen elkaar aanvallen met economische sancties. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld importheffingen. Dat is exact wat president Trump ook heeft gedaan. China exporteert namelijk meer producten naar de VS dan dat het producten importeert. Trump wil graag dat er minder geld naar China gaat en heeft dus importheffingen geplaatst op bepaalde Chinese producten. China reageerde hier vervolgens op en nu zitten de twee landen in een handelsoorlog.

Er zijn meerdere oorzaken voor deze acties van Trump. Zo zouden bedrijven die zich in China vestigen hun informatie af moeten geven. China staat daarnaast bekend als een land dat erg goed dingen kan namaken. Dat is niet eerlijk tegenover de rest van de wereld en daarom worden de economische sancties getroffen.

De Huawei

Trump is tegen de Huawei en dat komt niet doordat Huawei betere foto’s maakt dan de Iphone. Het gaat namelijk om de 5G. Dit is een internet netwerk dat het internet sneller en veiliger maakt. Momenteel is Huawei dus de koploper in de strijd naar het 5G netwerk. Zij hebben de beste technologieën en patenten en bieden het netwerk ook nog eens aan tegen een gunstige prijs.

De VS heeft al gezegd Huawei te boycotten, maar veel andere landen hebben nog geen keuze gemaakt. Het 5G netwerk heeft namelijk grote invloed op ons leven en veel landen staan daarom voor een lastige beslissing. Ga je als land het 5G netwerk van ander bedrijf halen voor meer geld en mindere kwaliteit of haal je het van Huawei met de kans op spionage en sabotage. Als er namelijk een conflict met China uitbreekt, kunnen zij met een druk op de knop het hele netwerk van een land platleggen.

De Chinese investeringen

De Chinezen investeren veel over de hele wereld. Om een supermacht te worden, moeten ze zelf ook innovatief  worden en hogere lonen krijgen. China kan daarom dus niet meer zo goedkoop blijven produceren als nu. Om deze reden investeert het land veel in andere landen. Tussen 2010 en 2016 hebben de Chinezen meer dan 100 miljard euro in Afrika geïnvesteerd. De meeste economieën van Afrika zijn namelijk veel minder ontwikkeld en kunnen wel eens de nieuwe werkplek van de wereld worden. Onze kleding krijgt over een paar jaar misschien het label ‘made in Africa’ in plaats van ‘made in China’.

China investeert ook veel geld in Europa, met name in infrastructuur. Ze willen het namelijk makkelijker maken om te handelen met China. Daarvoor investeren ze veel in infrastructuur om nieuwe handelsroutes naar China te maken. Ze bieden leningen aan om bepaalde infrastructuurprojecten te bouwen. Wanneer een land niet in staat is om de lening terug te betalen, kan China politieke macht in dat land krijgen.

China is dus goed op weg om een supermacht te worden en dat vinden niet alle westerse landen even leuk. De macht die deze landen al jaren hebben, kan flink worden afgezwakt. Vandaar ook de acties van president Trump.

Het beeld van China in de wereld zal dus gaan veranderen. Wat vind jij van China als supermacht? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *