LIfestyle

Coronavirus en de EU: Hoe ver gaat Europese samenwerking?

De coronacrisis houdt ons in de ban. De kans is groot dat je dit artikel in isolatie leest. We hebben het op deze blog al vaker over de EU en haar machten gehad. Hoewel bijna niemand voorstander van een gezamenlijk EU zorgstelsel is, is nu bijna iedereen ervan overtuigd dat er een gezamenlijk beleid voor het bestrijden van het coronavirus moet komen. In dit artikel wordt besproken of er een EU beleid is en wat de gevolgen van het coronavirus voor de EU kunnen zijn.

yellow flowers on gray concrete wall

Een virus, een beleid?

Het virus is inmiddels all over Europe, maar er is helaas nog geen sprake van een gezamenlijk beleid. Dit is te danken aan het feit dat de situaties in elk land verschillend zijn. Daarnaast is een deel te danken cultuur. In deze tijd van crisis wordt nagedacht, maar wordt ook ingegaan op intuitie. En cultuur is ook wel de software of the mind. Het is in dat opzicht dus logisch dat er op basis van cultuur verschillende maatregelen zijn genomen.

Moet de EU samenwerken? Antwoord:JA. Wat mij betreft hadden ze al moeten samenwerken toen de dreiging nog niet zo groot was. Het ware licht van de EU kan tijdens deze crisis naar voren komen. Is de EU wel een geschikt instituut of maken de culturen het te lastig om een unie te vormen.

Lees ook: What the fEUck

Een Federale Europese staat

”here is a remedy which … would in a few years make all Europe … free and … happy. It is to re-create the European family, or as much of it as we can, and to provide it with a structure under which it can dwell in peace, in safety and in freedom. We must build a kind of United States of Europe.” Dit zijn niet de woorden van eurofiel Guy Verhofstadt maar van Winston Churchill. Die stelt hier dat er een soort van federale staat moet komen: United States of Europe. Dit is nog niet het geval, maar bij vergaande samenwerking tussen de EU landen bestaat er een kans dat deze staat ooit gaat komen.

flower shop

Help anarchie!

Nee we hebben het niet over anarchie bij het wc papierschap van de supermarkt. Nee er heerst een soort anarchie als het om internationale politiek gaat. Als wij als burgers de wet overtreden, worden we gepakt door de politie en veroordeeld door de rechters. Voor landen geld dit niet. Er is niet zoiets als een internationale politie die landen oppakt. Als het er wel zou zijn, zou de relatie tussen land en internationale politie anders zijn dan burgers en politie. Een land heeft immers veel meer gezag. De internationale afspraken die nu worden gemaakt, zijn allemaal gebaseerd op vertrouwen.

De EU landen hebben soms verschillende belangen. Om deze reden houden ze zich niet altijd aan de afspraken. Een manier om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de afspraken houdt, is door het maken van een United States of Europe. Op deze manier wordt er min of meer verplicht aan de deelstaten om zich aan de afspraak te houden.

De greendeal is zo’n afspraak waarbij de EU verdergaande machten krijgt en een United States of Europe dus dichterbij komt. In mijn ogen is dit een slechte ontwikkeling. Het getuigd in mijn ogen namelijk van een gebrek aan vermogen om voldoende te kunnen samenwerken.

Coronakeerpunt

Elk land reageert verschillend op het coronavirus. Er is geen sprake van een gezamelijke aanpak van de EU. Om deze reden kan deze crisis een keerpunt zijn voor de EU. Zal het coronavirus ervoor zorgen dat de EU ten val komt?

Wat denk jij? Laat het weten in de comments!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *