LIfestyle

De crisis rondom de klimaatcrisis

‘If you choose to fail us, I say we will never forgive you (Greta Thunberg).’ Het klimaat is ‘hot’ op het moment. Wereldwijde protesten, spijbelende schoolkinderen, een emotionele speech van Greta en een heleboel afkeer tegen alles wat met klimaatmaatregelen te maken heeft. Hoe kan het toch dat er zulke verdeelde kampen zijn, terwijl we toch met z’n alle voelen dat het weer steeds extremer wordt. Er is een zekere crisis rondom de klimaatcrisis ontstaan.

people rallying near building during daytime

De zwarte pietendiscussie

Tien jaar geleden zeiden we:’ man, wat liggen de pepernoten al weer vroeg in de winkel!’ Tegenwoordig zeggen we:’ man, wat zijn we er weer vroeg bij de zwarte pietendiscussie!’ De zwarte pietendiscussie is bijna 1 op 1 te vergelijken met de eindeloze crisis rondom de klimaatcrisis. Op een of andere manier vinden de beide kampen dat het standpunt van de ander tot het einde van de wereld zal leiden. Volgens de ene groep zijn de klimaatmaatregels nutteloos en komen we hierdoor in een diep dal terecht. Aan de andere kant denken klimaatactivisten dat de wereld vergaat als er niks gedaan wordt. Hoe kan het dat beide partijen zoveel haat en afkeer hebben tegen elkaars standpunten? Zou de oplossing niet gewoon ergens in het midden liggen?

Het zit diep

Je standpunt over het klimaat gaat niet over een nacht ijs. Nee, je standpunt ontstaat over het algemeen door een heleboel factoren. Klimaat is een complex onderwerp en bijna niemand doet er zelf onderzoek naar. We baseren ons standpunt op basis van wat wij horen van anderen en je eigen ervaringen. Een goed voorbeeld hiervan zijn schoolkinderen. Als je nu aan een basisschoolkind vraagt wat hij/zij later wil worden, dan is de kans groot dat het iets met klimaat te maken heeft. Door alles wat ze te horen krijgen op school hebben ze al een standpunt over het klimaat. Het onderwerp klimaatveranderingen is voor een kind (en heel veel volwassenen) echter enorm lastig om er op eigen bevindingen een standpunt aan over te houden.

97% van de klimaatwetenschapper vs. verloren hittegolven KNMI

Miljarden mensen die een mening hebben over het klimaat, maar een handje vol die er daadwerkelijk onderzoek naar hebben gedaan. Niemand heeft echt gedetailleerd inzicht in hoe het ervoor staat met het klimaat. Wat je daarom ziet, is dat de kampen bronnen gaan opzoeken die goed bij hun standpunt passen. Klimaatactivisten grijpen voornamelijk naar de rapporten die klimaatmaatregelen treffen. Tegenstanders beroepen zich vaak op de onbetrouwbaarheid van de onderzoeken en statistieken uit de geschiedenis. Baudet heeft het bijvoorbeeld veel over de verloren hittegolven van het KNMI. Hij zegt dat het KNMI deze cijfers heeft verwijderd, omdat dit in het voordeel werkt van de klimaatactivisten. Hoewel Baudet wel een punt heeft, zou Baudet het vooral doen om een tegenargument voor al die klimaatactivisten te hebben.

grafiti artwork

De haat aan Greta

Greta Thunberg is DE klimaatactiviste op het moment. Ze wordt door velen geroemd en door velen keihard gehaat. Ze heeft ecorexia, ze zou het allemaal voor de beroemdheid doen en voor de verkoop van het boek van haar ouders, volgens de haters Dit komt erg overeen met de verwijten die een andere keihard gehate activist krijgt. Jerry Afriyie, de leider van kick out zwarte piet, krijgt ook vaak de verwijten dat hij alleen actie voert om zijn shirts te verkopen. Het kan bijna geen toeval zijn toch?!

Waarom krijgen deze twee zo veel bakken haat over zich heen. Een reden daarvoor is dat ze de voorman en voorvrouw zijn van het andere standpunt. Daarnaast is een grote reden de drastische taal die wordt uitgesproken. Greta deed vorige week een speech en ze liet er bepaald geen gras over groeien. Ze sprak erg apocalyptische taal die averechts blijkt te werken. Ze wilde graag een alarmerende boodschap overbrengen, maar haar drastische taal zorgt vooral voor afschrikking. Mensen, zoals ik, die gewoon tussen de twee kampen instaan, schrikken hiervan af. Aan al die klimaatmaatregelen hangt immers een prijskaart en dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme cultuurverandering. Dit zorgt voor afkeer tegen wat Greta zegt en daarmee dus automatisch Greta zelf.

Net als de zwarte pietendiscussie zal ook aan de crisis rondom de klimaatcrisis geen einde komen. Hoe denk jij over het klimaat? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *