LIfestyle

Deed ik dit maar aan het begin van mijn studie

Ik ben inmiddels al vier jaar aan het studeren en het waren vier onvergetelijke jaren. Ik heb absoluut geen spijt van mijn studiekeuze gehad. Er zijn toch een paar dingen, die ik met de kennis van nu, anders zou aanpakken. In het artikel van vandaag lees je de zaken die ik anders zou doen als ik weer aan het begin van mijn studie zou staan.

people on library

Doe meer aan netwerken

Ik heb tijdens mijn studie veel rapporten geschreven voor bestaande bedrijven. Daarnaast heb ik jaarlijks ook een paar gastlessen gehad van hele interessante mensen. Ik nam dit altijd erg serieus. Het is immers een visitekaartje dat je afgeeft van zowel jezelf als van de Hanzehogeschool. Ik baal er echter van dat ik niet echt bezig ben geweest met netwerken. Ik had niet eens LinkedIn account waarmee ik in contact kon blijven met alle deze interessante mensen.

Netwerken is de manier om in aanmerking te komen voor vacatures. Je kan als student goed netwerken met medestudenten, docenten en externe opdrachtgevers. Het belangrijke aan netwerken is, dat beide partijen meerwaarde aan elkaar hebben. Zorg er dus voor dat je oprechte interesse toont in de ander en vind een manier om in contact te blijven met bijvoorbeeld social media of een visitekaartje. Hier vind je meer tips over netwerken als student.

two men laughing white sitting on chairs

Meedoen met de KEI-week

De KEI-week is de introductieweek van alle eerstejaars studenten in Groningen. Ik behoorde 4 jaar geleden tot de 1% van de eerstejaars Groningse studenten die niet meedeed aan de KEI-week. Niet omdat ik op vakantie was of omdat ik moest werken, neen, ik had er gewoon geen zin in. Voordat ik begon met studeren vond ik studenten maar vervelende gasten die een doorgeslagen toneelstuk aan het spelen zijn. Dit is echter veel en veel te kort door de bocht. Dit zijn misschien studenten die diep in het studentenverenigingsleven zitten, maar niet allemaal!

Gaandeweg mijn studie ben ik erachter gekomen dat het studentenleven erg leuk is. In mijn tweede en derde jaar ben ik wel vaker uit geweest in de KEI-week en het was fantastisch. Als ik de tijd terug kon draaien, had ik het begin van mijn studie niet op een betere manier kunnen inluiden, dan door mee te doen aan de KEI-week!

Beter werken in groepjes

HBO is onlosmakelijk verbonden met werken in groepsverband. Elk blok moet je minstens een keer samenwerken voor een bepaalde opdracht. Dit wordt zo vaak op het HBO gedaan, omdat je later in het werkveld ook zou moeten samenwerken. Volgens Ard Lazonder is echter iets mis met al dat samenwerken, dat ik goed herken. Van simpelweg de taken verdelen en vervolgens samenvoegen, leer je helemaal niks. Dit is helaas wel hetgeen dat te vaak gebeurd. Daarnaast is de kans groot dat er een iemand meelift op het gedrag van anderen. Het werken in groepsverband piept en kraakt dus aan alle kanten, vanwege de samenwerkingscultuur onder de HBO studenten.

white and black Together We Create graffiti wall decor

Tips om beter in groepjes te werken

Wees niet getreurd, zowel jij als de docenten kunnen het samenwerken leerzaam en beter maken. Hieronder vind je een paar tips:

  • Samenwerken is niet iets dat vanzelf goed gaat, het moet dus altijd nog geleerd worden. Het is daarom belangrijk dat de begeleiding vanuit school goed is. Het lijkt mij daarom verstandig dat er ook lessen gewijd worden aan samenwerken. Als je begint met Spaans leren, dan praat de leraar toch ook niet alleen maar Spaans en is het textbook enkel en alleen in Spaans. Nee, je krijgt eerst nog gewoon les in het Nederlands over de Spaanse taal. Dit principe moet ook gebruikt worden met het samenwerken. Studenten worden nu zomaar in het diepe gegooid.
  • Denk gezamenlijk aan het einddoel. Van alleen je eigen taak doen, leer je niet veel. Wanneer je als groep gezamenlijk aan het einddoel gaat denken, leer je veel meer over samenwerken volgens onderwijspsycholoog Ard Lazonder.
  • Ik doe zelf het meeste, zodat het in ieder geval goed gaat. Nee dit is niet de juiste instelling. Zorg dat je goede richtlijnen stelt en aan het einddoel denkt. Oftewel, ga goed samenwerken en heb je alsnog meelifters, meldt het bij je docent. Dit is voor iedereen beter.
  • Docenten moeten meer beoordelen op basis van individueel aandeel aan het project. Ik heb dit zelf een keer meegemaakt en het geeft een voldaner gevoel. Bovendien motiveert het nog eens extra om goed je best te doen. Meelifters vallen hierdoor sneller door de mand.

Dit zijn de punten graag anders had willen aan het begin van mijn studie. Wat had jij graag anders willen doen? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *