Opinie

Deze nieuwe schoolvakken moeten ingevoerd worden

Ik heb in mijn leven meerdere schoolvakken gehad, waarvan ik het nut er absoluut niet van in zag. Daarnaast zijn er ook genoeg zaken waarvan ik zou willen dat ik het op school geleerd had. Als het aan mij ligt, worden er zo snel mogelijk een paar nieuwe schoolvakken ingevoerd. In het artikel van vandaag lees je welke vakken dat zijn.

school bus near green trees under cloudy sky during daytime

Persoonlijke geldzaken

Verzekering, belastingen, schulden, budget en hypotheek. Allemaal zaken waarvan ik nog steeds niet helemaal weet hoe ze werken. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren hoe je goed met je eigen geld om moet gaan. Als we op een gegeven moment in het ‘grote mensenleven’ terechtkomen, moeten we wel weten hoe het moet. En dat grote mensenleven komt sneller dan je denkt. Vanaf ons achttiende worden we al geacht om onze eigen financiële keuzes te maken. 18-jarigen moeten vanaf dan al hun zorgverzekering regelen, gaan (eventueel) al op hun zelf wonen en moeten beslissen of ze een studielening nemen. Heel veel financiële verantwoordelijkheid op zo’n jonge leeftijd, zonder dat we echt weten hoe het werkt. Tijd voor een nieuw schoolvak dus!

Maatschappijleer op de basisschool

Vanaf het moment dat we geboren worden, zijn we onderdeel van de maatschappij. Iedere maatschappij heeft zijn eigen gebruiken, normen, waarden, systemen, instanties etc. Het komt er eigenlijk op neer op hoe we met elkaar omgaan. Ik vind het belangrijk dat kinderen al vroeg leren hoe de maatschappij in Nederland werkt.

Natuurlijk, kinderen leren wel voor een gedeelte hoe de maatschappij in elkaar zit, zonder dat ze er echt les in krijgen. Toch vind ik het belangrijk dat kinderen de basiselementen van de maatschappij begrijpen. Zo kunnen ze makkelijk situaties koppelen aan wat ze hebben geleerd in school.

peoples walking on pedestrian lane

Filosofie

Op sommige middelbare scholen wordt filosofie al aangeboden, maar ik ook in dit geval ben ik een voorstander van om het aan te bieden op de basisschool. In onze wereld van fake news en oneindig veel stromen aan informatie is het belangrijk dat kinderen zelf nadenken over de informatie die ze worden gegeven. Het leert kinderen van jongs af aan al om kritisch te zijn en zelf over dingen na te denken.

Kinderen stellen enorm veel vragen en het onderwijs is erop gebaseerd om deze vragen te beantwoorden, zonder dat de vragen eigenlijk worden gesteld. Volgens de filosofiejuf is filosofie goed om de vragen bij de kinderen op te roepen, waardoor het kind zelfstandig en kritisch gaat nadenken.

Internetkunde

Ik ben opgegroeid in het digitale tijdperk. Ik heb echter, in tegenstelling tot iedereen jonger dan mij, een social media-loze basisschoolperiode gehad. Dit is tegenwoordig helaas ondenkbaar. Het aantal buitenspeeluren loopt drastisch af, terwijl het aantal uren op de smartphone steeds toeneemt. In deze ontwikkeling zitten best wat gevaren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cyberpesten en chantage via het internet.
  • Fraude en loverboys.
  • Per ongeluk vrijgeven van persoonlijke gegevens.
  • Elk spoor dat je op het internet achterlaat, kan negatieve gevolgen voor je hebben.

In een wereld waar internet en social media niet meer weg te denken is, is het belangrijk dat kinderen goed leren om te gaan internet en social media. De wereld is aan het veranderen en onderwijs moet mee veranderen om grote problemen te voorkomen.

Zie jij deze nieuwe schoolvakken ook zitten of heb je zelf nog suggesties? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *