Foodexperience

Dit is wat je moet weten over goedkope en dure champagne

Van goedkope champagne tot dure champagne. Het is een van ’s wereld bekendste dranken en het wordt vaak geassocieerd met feest. Champagne heeft een rijke geschiedenis en er zit een hele grote wereld achter deze drank. In het artikel van vandaag lees alles wat je moet weten over champagne!

wine bottle, wine glass, and candle on round table

Franse champagne

Je hebt op de middelbare school vast wel eens geleerd wat een contaminatie en wat een pleonasme is. Hier hebben we weer een mooi voorbeeld van een pleonasme: Franse champagne. Champagne komt namelijk altijd uit de Champagnestreek, Frankrijk. Het is dus niet dat elke witte wijn met bubbels champagne is.

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk. Deze streek is eigenlijk helemaal niet zo geschikt om wijn te maken. Door het koude weer worden de druiven minder snel rijp en dat heeft als resultaat dat de wijn erg zuur smaakt. In de Champagnestreek mengen ze daarom verschillende soorten druiven met elkaar, zodat de kans groter is dat er rijpe druiven tussen zitten. Vervolgens voegen ze suiker toe (dit is bij gewone wijn verboden).

De geschiedenis van champagne

Dom Pérignon, die naam ken je vast wel. Het is namelijk een van de bekendste champagne, maar wist je dat het ook de uitvinder van de champagne is zoals we het nu kennen? Dom Pérignon was een monnik die de wijn graag twee keer wilde gisten, zodat het langer houdbaar blijft. Hij had een methode gevonden hoe hij de wijn na twee keer gisten helder kreeg. Dit proces vond plaats in de fles. Tijdens de tweede gisting komt natuurlijk koolzuur vrij, waardoor champagne haar bubbels krijgt.

Wist je dat….?

Achter elke drank zit een wereld van geheimen, verhalen en weetjes. Hieronder vind je een paar leuke weetjes van champagne:

  • Champagne vroeger stil was. Dit houdt in dat de drank geen bubbels had.
  • Dom Pérignon duizenden flessen heeft laten exploderen, voordat hij de juiste techniek onder de knie had.
  • Veuve Cliqout 350 flessen op de bodem van de Baltische zee bewaart.
  • Champagne het beste te drinken is in een wijnglas. Over het algemeen wordt champagne namelijk in een flûte gedronken.
  • Een kurk van een champagnefles ooit 54 meter ver gevlogen is.
  • Veel champagnehuizen allemaal bij hetzelfde merk horen. Dom Perignon, Ruinart, Veuve Clicquot en Krug horen allemaal bij LVMH.
brown and gray plant

Goedkope versus dure champagne

Champagne maken is een arbeidsintensief proces. Waar wijn klaar is, heeft champagne nog een lange weg te bewandelen. Daarnaast wordt champagne ook nog eens geassocieerd met luxe. De hoogte van de prijs heeft dus ook voor een groot deel te maken met marketing. Luxe producten zijn namelijk de enige producten die beter worden verkocht als de prijs hoger is. Dat is dus bij champagne ook het geval. Vandaar dat de prijzen zo hoog zijn.

Gelukkig zijn er ook goedkope alternatieven voor champagne. Vind je champagne nou echt zo lekker dat je er 100 euro voor betaalt? Ik niet. Er bestaan goedkope varianten zoals de Champagne Pannier Brut of Canard-Duchêne Demi-Sec. Je kan het echter ook over een hele andere boeg gooien. Champagne valt namelijk in de categorie mousserende wijn. Er zijn een heleboel mousserende wijnen die ten eerste lekker zijn en nog eens een stuk goedkoper. Voorbeelden hiervan zijn de Italiaanse prosecco, Spaanse cava of de Zuid-Afrikaanse prongacz.

Is het al tijd voor champagne? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *