LIfestyle

Dit moet je weten om af te vallen

De zomervakantie is over het algemeen niet een periode waar je al te goed op je eten let. Het is dan ook niet gek dat je wat zwaarder bent geworden. Dat is natuurlijk niet erg, maar het kan geen kwaad om af te vallen. Het principe is namelijk heel simpel, alleen de uitvoering is helaas lastig. Ik weet er namelijk alles van 😉 In het artikel van vandaag lees je alles dat je moet weten om af te vallen.

assorted fruits at the market

Verbrand meer dat dat je binnen krijgt

Het belangrijkste om af te vallen is het verbranden van de calorieën. Calorieën geven de hoeveelheid energie in het eten aan. Een man heeft gemiddeld 2500 calorieën op een dag nodig en een vrouw ongeveer 2000. Dit verschilt echter met hoe groot je bent, wat je lichaamsgewicht is en hoe intensief je bezig bent op een dag.

Om er voor te zorgen dat je meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt, moet je eerst weten wat je energiebehoefte per dag is. Vervolgens moet je een dagelijks caloriedoel stellen dat onder je behoefte ligt. Stel je hebt een caloriebehoefte van 2800 calorieën per dag, dan stel je je doel op 2400 calorieën. Klinkt best simpel, toch?

TIP: download de Myfitnesspal-app. Dit is een app waarmee je gemakkelijk je calorieën kan tellen.

Vergeet de macronutriënten niet

Eten bestaat uit verschillende voedingsstoffen. Macronutriënten zijn de drie grote hoeveelheden voedingsstoffen die in je eten zitten. De drie macronutriënten zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen zijn hard nodig voor een heleboel verschillende lichaamsfuncties, zoals groei, energie, spierherstel en nog veel meer.

De verhouding macronutriënten is afhankelijk van je doel. Ben jij een duursporter, dan heb je meer behoefte aan koolhydraten (energie)en als je een krachtsporter bent, heb je meer behoefte aan eiwitten (spierherstel, spiergroei). Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 60% koolhydraten te nemen en 20% eiwitten en 20% vetten als duursporter. Ben je vooral gefocust op krachtsporten, kun je beter wat minder koolhydraten nemen en wat meer eiwitten.

Minder calorieën eten dan je nodig hebt, is dus niet genoeg om (gezond) af te vallen. Je moet ook voor de juiste hoeveelheid macronutriënten zorgen.

De grootste afvalfabels

Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar afvallen. Sommige van deze zijn goed en sommige zijn ietwat achterhaald. Dit zorgt er echter voor dat er veel fabels over afvallen zijn ontstaan. Hieronder vind je de grootste fabels:

  • Je moet geen vetten of koolhydraten eten als je wil afvallen. Dit is onzin, dit zijn namelijk belangrijke voedingstoffen voor ons lichaam.
  • Je moet ontzettend veel trainen om af te vallen. Nee, van sporten opzich val je niet af. Je valt af door een negatieve energie balans (minder calorieën dan je nodig hebt). Dit neemt echter niet weg dat sporten wel gewoon gezond is en dat het zeker helpt met afvallen.
  • Je kan in een nacht al veel afvallen. In 24 uur kan je wel 5 kilo of meer afvallen. Lekker makkelijk toch, dit is echter niet helemaal gezond. Je kan in 24 uur namelijk 5 kilo kwijtraken door enorm veel te zweten, te poepen en over te geven, dan raak je snel gewicht kwijt. Je krijgt het echter ook zo weer terug. Het uiteindelijke doel is dan ook niet echt om af te vallen, maar vooral om overtollig vet kwijt te raken.

Tips om wel af te vallen

Hieronder vind je een paar tips om wel goed en gezond te kunnen afvallen:

  • Ga niet op dieet, maar pas je levensstijl aan. Dieet is namelijk iets tijdelijks. Waarom zou je een periode gezond bezig om vervolgens weer ongezond te gaan leven. Het is veel gezonder om je voedingspatroon op een gezonde manier aan te passen. Ga gewoon gezond eten en blijf het doen!
  • Drink veel water. Water helpt namelijk bij het verbranden van vet en het bevat daarnaast geen calorieën. Dit weerhoud je ervan om caloriehoudende dranken te drinken.
  • Wees consistent. Het is een marathon geen sprint. Een week lang goed eten stelt niks voor als je vervolgens weer slecht gaat eten.
  • Maak geen excuses. Excuses geven je een drogreden om op te geven. Je kan misschien aanleg hebben om snel aan te komen, maar door gewoon gezond te eten en te sporten kan iedereen afvallen.

Wat is jouw ervaring met afvallen? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *