LIfestyle

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Deze uitspraak heb je vast vaker gehoord. Het is namelijk een typisch Nederlandse uitspraak. Er heerst een cultuur waarbij we vooral niet anders dan de kudde willen zijn. Hoe meer we afwijken van de groep, hoe groter de kans is dat we afgekeurd worden. Het is toch best gek, iedereen toch uniek. Waarom willen we dan dat we ‘normaal’ doen?

Waar komt het vandaan?

Cultuur is het denken en doen van een samenleving. Cultuur bepaalt dus wat de gewoontes en gedragregels zijn en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dit verklaart ook waarom wij in Nederland deze ‘doe normaal’ cultuur hebben.

Nederland wordt bestempeld als een land met calvinistsche kenmerken. Denk hierbij aan soberheid, ingetogenheid en rechtlijnigheid. De uitspraak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ komt dus waarschijnlijk van ons calvinistische verleden. De oorsprong heeft echter meerdere factoren, dus ik kan niet de exacte oorsprong zeggen.

Multicolored Abstract Painting

Een paar voorbeelden

Hieronder volgen een paar voorbeelden waarbij onze ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit een rol speelt:

  • De slogan van onze grootste partij: NORMAAL. DOEN.
  • Met trots praten over wat je hebt bereikt, wordt gezien als opscheppen.
  • Pronken of je arrogant voordoen, is negatief.
  • Het laten zien van te veel personaliteit en emoties wordt gezien als slecht.
  • Je ‘anders’ of ‘apart’ gedragen, wordt niet altijd gewardeerd.

Al deze voorbeelden hebben te maken met hoe mensen over je denken of hoe jij over mensen denkt. De kans is namelijk groot dat je je (lichterlijk) ergert aan mensen die een van deze karakteristieken hebben. Daarnaast zul het niet fijn vinden als mensen zo over jou denken.

De makkelijke optie

Hetzelfde doen als de rest is de makkelijke optie. Je hebt namelijk veel minder verantwoordelijkheid. Door steeds meer te standariseren (normaal te doen) hoeven we als persoon steeds minder verantwoordelijkheid te nemen. Waarom zouden we ons moeten verantwoorden, als we doen zoals het hoort. Sterker nog, we nemen niet alleen onze verantwoordelijkheid niet, we kennen het ook niet. We doen maar wat van ons verwacht wordt, maar denken vrijwel niet na over de vraag waarom we het doen.

Man Digital Illustration

Doe niet normaal

Doordat je jouw leven vormt op de meningen van anderen, limiteer je jezelf in het zijn wie je wil zijn en je creativiteit. De ‘doe normaal’ cultuur heeft namelijk als gevolg dat je je gedraagt, zoals de grote groep dat wil.

Je word alleen geboren en je gaat alleen dood, oftewel JIJ bent degene die invulling geeft aan JOUW leven. Door met de grote groep mee te gaan, plaats je je eigen mening op de tweede plaats. Je bent dus meer bezig met het in de groep passen, dan het vrij denken. Je loopt hierdoor de potentie die je in je leven hebt mis.

Ik raad daarom iedereen (en mezelf) aan om je leven niet de baseren op andermans meningen. Het zijn uiteindelijk degenen die ‘afwijken’ die het verschil in deze wereld maken: Leonardo da Vinci, Kanye West, Aletta Jacobs, Steve Job en veel meer!

Hoe denk jij over ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’? Laat het weten in de reacties!

[email-subscribers-form id="1"]

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *