LIfestyle

Doe waar je goed in bent

Doe waar je goed in bent. Dit klinkt als een logisch advies, maar het is oh zo belangrijk. Met name voor jongeren is dit een belangrijk advies. We gaan namelijk naar school en hebben allemaal vrijwel dezelfde educatieve basis. Maar om je te onderscheiden van de rest, moet je weten en doen waar je goed in bent.

De wereld staat aan je voeten. Maak er het beste van en doe waar je goed in bent

Wat zijn je strektes en zwaktes

Oftewel waar ben je goed in, en waar niet. Voor ons jongeren is dit belangrijk om te weten. Je moet kijken waar je sterkes liggen en je minder focussen op hoe je je zwaktes kunt verbeteren. Je kan het vergelijken met een voetbalteam. Ik ben zelf redelijk lang en sterk, ietwat lomp en niet bepaald snel. Dat zijn dus niet de ideale kwaliteiten voor een linksvoor. Ik zou daarom aan mijn snelheid en mijn techniek kunnen werken. Mijn zwaktes dus. Ik zal uiteindelijk wel sneller worden en een betere techniek krijgen. Ik zal echter nooit een hele goede linksvoor zijn, omdat gewoon niet bij mij past.

Daarentegen is de positie keeper wel erg goed voor mij. Ik heb de juiste eigenschappen voor een goede keeper. En de tijd die ik normaal zou gebruiken om mijn zwaktes te verbeteren, zodat ik een matige linksvoor kan worden, kan ik ook gebruiken om een goede keeper te worden. Ik kan het daarmee dus verder schoppen in de voetballerij.

Eenstandbeeld van een gespierde Griekse god.

Ontdek je talent

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen, dat je moet doen waar je goed in bent. Wij jongeren weten vaak helemaal niet waar we goed in zijn. Het is daarom van groot belangdatwe erachter komen wie we zijn en wat we goed kunnen (en wat we minder goed kunnen).

We hebben allemaal wel iets waar we goed in zijn. Maar vanwege school, sociale druk en andere zaken, worden we een beetje beperkt in alle mogelijkheden. We weten niet zo goed wat we kunnen doen en hoeveel mogelijkheden er wel niet zijn. Het is daarom belangrijk dat we veel verschillende dingen proberen.

Na het proberen van verschillende dingen, kun je je talent ontdekken aan de hand van SIGN:

  • Succes. Met welke activiteit heb je veel succes? Zien andere mensen dit ook als een succes? Geeft het je energie en ben je er trots op?
  • Instinct. Met alleen het behalen van succes heb je nog geen talent. Het behalen van het succes moet ook redelijk natuurlijk aanvoelen.
  • Groei. Je bent ergens goed in, maar het kan altijd beter. Als je dus ergens talent voor hebt, gaat het leren en groeien ook veel makkelijker.
  • Noodzaak. Hiermee wordt niet bedoeld, dat je niet zonder kan leven. Het moet echter wel iets zijn waar je energie uit haalt en waar je een voldaan gevoel van krijgt.

Het moet je energie geven

Schoenen zijn belangrijk in ons leven, maar omdat je een schoen past, betekent het niet dat je die ook moet dragen. En het is precies zo met het doen waar je goed in bent. Als je er gewoon geen zin hebt datgene te doen waar je goed in bent, dan moet je het ook niet doen.

Dit valt goed uit te leggen aan de hand van mijn voorbeeld over voetbal. Met het postuur dat ik heb, ben ik het meest geschikt voor een keeper. Met mijn postuur past korfbal misschien nog wel beter bij mij, maar dat vind ik gewoon niet zo leuk. Ik hou van voetbal en ik probeer daarin te doen waar ik goed in ben. Doe dus waar je goed in bent, maar zorg er wel voor dat het iets is wat je energie geeft!

Heb jij je talent al gevonden of heb je daar wat moeite mee? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *