Foodexperience

Fabuleuze Franse drank: cognac

Cognac is vrijwel de populairste drank van de rapwereld en afgelopen weekend had ik het genoegen om deze drank ook eens te proeven. Ik begrijp heel goed waarom het zo populair is, want het is heerlijk. Ik wil dit graag met jullie delen. In het artikel van vandaag lees je alles wat je moet weten over cognac!

Afbeelding kan het volgende bevatten: drinken en buiten

Wat is cognac?

Cognac is net als whiskey een delicate en omvangrijke drank. Cognac wordt gemaakt van wijn en moet uit de regio van, je raadt het al, cognac komen. De wijn die wordt gebruikt, mag van enkel 9 druivensoorten gemaakt worden. Het grappige is, dat deze wijn eigenlijk helemaal niet te drinken is.

De wijn voor de cognac wordt tot twee maal toe gedistillieerd. Na het dilstillatieproces wordt het in eikenhouten vaten gestopt. De drank moet minstens 2,5 jaar gerijpt worden om cognac te mogen heten. Op het etiket van de fles staat hoelang de cognac gerijpt is:

 • V.S. = Very Special. Hierbij moet het jongste bestanddeel van de cognac minstens 2,5 jaar gerijpt zijn.
 • V.S.O.P = Very Superior Old Pale. In deze fles moet het jongste bestanddeel minstens 4 jaar oud zijn.
 • X.O. = Extra Old of NapolĆ©on. De minimale rijptijd is minstens 10 jaar.
 • X.X.O. = Extra Extra Old. Hierbij moet de cognac minstens 14 jaar rijpen.

Wist je dat …..

 • Cognac een Nederlandse oorsprong kent. In de 16de eeuw lagen er veel Nederlandse schepen aan de Franse kust om wijn in te slaan. Om deze wijn houdbaar te maken, werd het gedistilleerd. Dit vormde het begin van de cognac.
 • Naast Cognac bestaat ook Armagnac. Deze moet uit de streek van armagnac komen, hoeft maar 1 keer gedistilleerd en 1 jaar gerijpt worden.
 • Engels handelaren cognachuizen vestigden in de regio cognac. Vandaar dat sommige cognacmerken een Engelse naam hebben, zoals Hennessy.
 • Er zijn ongeveer 500 cognachuizen en 10 van de grootste huizen hebben samen 70% van de markt in handen.
 • 98% van de Franse cognac naar het buitenland gaat en de VS, Singapore en China zijn de grootste markten.
 • in 2017 zijn 3,1 miljoen flessen cognac verkocht in Nederland.

Whiskey en cognac: wat is het verschil?

Whiskey en cognac zijn beide mooie dranken en worden gerijpt in houten vaten. Er zijn echter een paar grote verschillen tussen deze twee.

 1. Whiskey is gemaakt van graan en cognac van druiven.
 2. Cognac werd vroeger vooral gedronken na het eten. Tegenwoordig wordt het steeds populairder onder de jonge generatie en wordt het vaker gedronken in cocktails of tijdens feesten. Whiskey heeft in mindere mate dit imago.
 3. De drank zijn beide zacht, maar de smaak verschilt natuurlijk.

Dit zijn de grootste verschillen tussen whiskey en cognac. Voor wat betreft de manier van drinken, zijn er geen verschillen. Je moet iedere drank drinken op de manier zoals jij het lekker vindt. Daarnaast moet je altijd genieten, maar drinken met mate šŸ˜‰

Wat is jouw ervaring met cognac? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

EĆ©n reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *