Foodexperience

Gin is niet wat het lijkt

Gin, tonic, ijs en een ingrediënt naar keuze en je hebt DE cocktail van het moment. Gin is tegenwoordig mateloos populair. Het is een typisch Engelse drank, maar wist je dat de gin eigenlijk een Nederlandse geschiedenis heeft. In het artikel van vandaag lees je alles wat je moet weten over de gin!

Rum, Gin, Alcohol, Bar, Alcoholic, Tonic

Wat is gin?

Whiskey wordt gemaakt van gerst, rum van suikerriet en gin van vergist graanbeslag. Door de toevoeging van jeneverbessen krijgt het de unieke gin smaak. Gin is een typisch britse drank, maar het heeft een Nederlandse geschiedenis. Het stamt namelijk af van de, je raadt het al, jenever.

In de 16de eeuw maakten de Nederlanders jenever als medicijnen (jammer dat dokters dit medicijn niet meer voorschrijven). Tijdens de dertigjarige oorlog kwamen de Engelsen in aanraking met de jenever. De soldaten dronken dat namelijk om meer moed te krijgen. De Engelsen namen dit over en namen het mee naar Engeland. Daar hebben ze het recept een beetje aangepast, dat tegenwoordig gin is.

Welke gins zijn er?

Er is geen drank die maar 1 versie heeft en gin is geen uitzondering op de regel. Er zijn drie verschillende soorten gins:

  • Gin. Dit is de simpelste gin van allemaal. Je hoeft alleen maar neutrale alcohol te hebben en daar kan jezelf smaken aan toevoegen.
  • Londen Dry Gin. In tegenstelling tot de naam hoeft London Dry Gin niet in Londen gemaakt te worden. Hierbij wordt het graanbeslag 1 keer gedestilleerd met alle kruiden en specerijen erbij. Aan het eind van het proces mag alleen nog maar water toegevoegd worden.
  • Distilled gin. Dit heeft dezelfde methode als London Dry Gin. Er zijn echter twee dingen die afwijken. Je mag namelijk elke soort neutrale alcohol gebruiken en je mag aan het einde van het proces nog ingrediënten toevoegen.
Coctail, Gin Tonic, Summer, Party

Wist je dat…?

  • Gin het beste uit een bol glas kunt drinken. Zo komen de aroma’s het best tot hun recht.
  • Een goede gin tonic voor drie kwart uit tonic en een kwart uit gin bestaat.
  • Meer ijs in een glas voor minder verwatering zorgt.
  • De gin van Dingle distillery is uitgeroepen tot de beste gin.
  • Rutte Dry Gin is uitgeroepen tot de beste gin van Nederland.
  • Gin wordt vaak in adem genoemd met de gin tonic. Maar een van de meest klassieke cocktails heeft ook gin als hoofdingrediënt, namelijk: de martini.

Het is niet wat het lijkt

Whiskey en cognac hebben hele strenge regels. Helaas is dit bij gin niet het geval, zolang er maar een beetje gin in zit, is het goed. Je hoeft gin dus helemaal niet volledig te stoken. Je kan dus neutrale alcohol gebruiken en later wat ingrediënten toevoegen. Dan heb je al gin. Niet per se lekker en ambachtelijk, maar wel lekker goedkoop. Probeer hier dus rekening mee te houden. Straks heb je gin voor veel geld, maar is het niet lekker.

Wat vind jij van gin? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *