LIfestyle

Hebben we wel gelijke kansen voor iedereen in Nederland?

Gelijkheid, vrijheid en broederschap zijn de drie waarden die het fundament van onze maatschappij zijn. Over die eerste waarde wil ik graag even hebben. Vorig jaar is Nederland namelijk gezakt van plaats 27 naar 38 op de gendergelijkheidsranglijst van World Economic Forum. Daarnaast is er nog steeds sprake van arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland. Dit roept de vraag op: hebben we wel gelijke kansen voor iedereen in Nederland.

low-angle photography of a gray concrete building ruins

Even de geschiedenis induiken

Vroeger hadden we een aristocratische samenleving. Dit klinkt heel mooi, maar dat is het eigenlijk niet. Het komt er eigenlijk op neer we worden geregeerd door ‘de aanzienlijken’. Dit zou erop neer komen dat we geregeerd zouden worden door de adel.

Gelukkig leven we niet meer in zo’n samenleving. Tegenwoordig leven we in een meritocratie. Dit houdt in dat mensen met gelijke talenten gelijke kansen krijgen. Dit is een veel beter systeem, omdat het de talenten in een samenleving veel beter benut dan een aristocratie. Maar de vraag is of we wel echt gelijke kansen in Nederland hebben.

Is er sprake van te veel meritocratie?

Zoals net besproken zijn we er als maatschappij op vooruit gegaan door de aristocratie af te schaffen. In het huidige systeem zorgt een hogere opleiding over het algemeen voor maatschappelijk succes. Dit brengt voordelen met zich mee, omdat de talenten in een samenleving beter benut kunnen worden. De meritocratie is echter niet perfect. In sommige gevallen is er sprake van te veel of te weinig meritocratie.

  • Te veel. De tweede kamer telt 150 volksvertegenwoordigers, waarvan er minstens 135 HBO of hoger hebben gestudeerd. Het lijkt mij niet dat de 90% van de Nederlanders HBO of hoger heeft gedaan. Op het gebied van opleidingen wordt Nederland dus niet nauwkeurig vertegenwoordigd in de kamer.
  • Te weinig. Mensen met een migratieachtergrond hebben het nog steeds lastig op de arbeidsmarkt.
airplane on ground surrounded with trees

Een speciaal geval

Er is een speciaal geval waar de mate van meritocratie te veel is, namelijk de maatschappij zelf. De meeste mensen leven in een soort van bubbel. Dit heeft ook als resultaat dat mensen met hoge opleidingen relaties en kinderen krijgen van met mensen met een hoge opleiding. Aangezien de kinderen hierdoor een betere ‘uitgangspositie’ hebben dan kinderen zonder hoogopgeleide ouders, is er sprake van een soort erfelijkheid.

Je kan het vergelijken met een race. Deze kinderen hebben een voorsprong op andere kinderen in de race naar maatschappelijk succes. Dit valt in mijn ogen echter niemand te verwijten.

trees with fogs

Andere kijk op qouta’s

Voorheen had ik altijd in gedachten dat qouta’s overbodig waren. Denk bijvoorbeeld aan een mannen- of vrouwenqoutum. Maar na het schrijven van dit artikel ben ik er wel iets anders over gaan denken. Mensen met gelijke talenten krijgen niet zo maar dezelfde kansen. Wat zou jij doen om Nederland gelijker te maken? Laat het weten in de comments.

Lees ook: Is het niet tijd voor een vrouwelijke premier?

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *