Foodexperience

Het is tijd voor de bouillabaisse!

De bouillabaisse is de vissoep van Frankrijk. Gisteren heb ik het gerecht voor het eerst geproefd en ik vond het heerlijk. De bouillabaisse kent zijn oorsprong in Zuid-Frankrijk en werd vroeger, in tegenstelling tot nu, gegeten door de arme. Lees in het artikel van vandaag waarom dit gerecht zo speciaal is en hoe je het zelf kunt maken.

Afbeelding kan het volgende bevatten: eten

De bouillabaisse is helemaal geen soep

De bouillabaisse staat over het algemeen bekend als vissoep, maar dat klopt eigenlijk niet. Het is namelijk een visgerecht met soep als bijproduct. Marseille wordt gezien als de stad van de bouillabaisse en de bouillabaisse a la marseillaise wordt dan ook gezien als het authentieke recept.

Er zijn echter duizenden verschillende gerechten, dus we houden het even bij de hoofdprincipes van het gerecht. Wat in elke bouillabaisse belangrijk is, is de verse vis en visbouillon. Je kan zowel kant en klare visbouillon gebruiken als het zelf maken. Als je de visbouillon enkele tien minuten aan de kook hebt gebracht, voeg je de vis toe. Vis met stevig vlees is het beste voor dit gerecht. De beste vissen zijn: de rascasse, rode poon, pieterman, zeeduivel, zeepaling en zonnevis.

Het zit ‘m in de naam

Bouillabaisse vind ik een mooie naam voor een gerecht, maar hoe zijn ze daar op gekomen. De naam stamt naar alle waarschijnlijkheid af van de woorden bolhir (koken) en abaisser (temperen). De bereidingswijze zit dus in de naam. Je moet het namelijk eerst koken en vervolgens laat je het garen op getemperd vuur.

Marseille, Kathedraal, Het Statuut

Het begon bij de arme

Een paar kilo verse vis, witte wijn, saffraan en nog veel meer ingrediënten voor de bouillabaisse. Je kan je voorstellen dat dat een aardig prijskaartje heeft als je dit gerecht koopt in het restaurant. Het gerecht werd echter gegeten door de (arme) vissers. Deze vissers konden bepaalde vis niet verkopen, omdat ze gescheurd of geplet waren. Deze vissen waren niet mooi genoeg om te verkopen, maar ze smaakten prima. Alle vissers gooiden dus hun niet verkoopbare vis in een grote pan en kookte het in zeewater. Ze aten deze bouillabaisse vervolgens gezamenlijk op het strand.

Dit zijn de ingrediënten (4 personen)

 • 1 kg verse vis
 • 2 uien
 • 2 dikke tomaten
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 venkel
 • 2 preien (alleen het wit)
 • 1 capsule saffraan
 • tijm en laurier
 • cayennepepe
 • olijfolie
 • visbouillon

In het filmpje hieronder kun je zien hoe de bouillabaisse wordt gemaakt!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *