LIfestyle

Hoe overleef je de eerste week van je buitenlandstage

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Daar stond ik dan, in mijn veel te dure kamer van 11m2 in Berlijn. Ik had net afscheid genomen van mijn ouders en ik besefte dat het avontuur nu echt was beginnen. De eerste week van de buitenlandstage is enorm turbulent. In het artikel van vandaag lees je tips om de eerste week van je buitenlandstage te overleven.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en binnen

Zorg dat je optijd bent

Je komt waarschijnlijk in een compleet nieuwe stad en je hebt kamer en je stage adres nog niet gezien. Het geeft je veel meer rust als je een paar dagen voor het begin van je stage aankomt. De kans is namelijk ook groot dat je je kamer online hebt geboekt. Je kamer is niet altijd even makkelijk te vinden. Ik weet nog goed dat ik in Berlijn niet wist in welk gebouw precies mijn kamer zit en in Lille stonden we in eerst instantie zelf in een compleet andere straat te zoeken. Dat best even stressen.

Daarnaast geef je jezelf ook de tijd om je comfortabel te voelen in de stad waar je verblijft. Je hebt nog de tijd om ontspannen rond te lopen en te zien wat de stad allemaal te bieden heeft, voordat je aan je stage begint. Je hebt ook nog de tijd om naar je stageadres te gaan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Te laat komen op de eerste dag is een valse start!

Ken je medebewoners

Ik heb mij zelden zo eenzaam gevoeld als dat weekend voorafgaand aan mijn stage. Ik kende helemaal niemand in Berlijn en ik kon niet wachten tot mijn stage begon om eindelijk een keer weer met mensen in contact komen. Er is echter een stap die ik heb overgeslagen. Ik heb me namelijk niet meteen voorgesteld aan alle bewoners in het huis. Ik had geen flauw benul wat voor mensen er allemaal in mijn huis woonden en wat de regels in het huis zijn. In Berlijn hadden we best wat problemen samen, omdat we geen schema voor het schoonmaken van de keuken hadden. Die wordt namelijk redelijk snel vies als 7 verschillende mensen gaan koken.

Daarnaast is het goed om te weten wie je medebewoners zijn, omdat je dan weet wat voor vlees je in de kuip hebt. In Lille had ik buurman die mij een beetje verdacht leek. Dat gevoel klopte uiteindelijk wel, want aan het eind van mijn periode is er helaas ingebroken bij mij thuis en is mijn buurman er niet minder verdacht op geworden.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en binnen

Doe je stageopdracht van te voren

De docent heeft wel 15 keer gezegd dat het verstandig om de stageopdracht af te maken voordat je op stage gaat. De eerste weken zijn namelijk heel turbulent en je wil dan eigenlijk niet bezig met de opdracht. Ik was, net als veel medestudenten, te eigenwijs en ‘te druk’ om de opdracht van te voren te maken. Als ik het nu weer opnieuw zou doen, had ik zeker weten de stageopdracht van te voren gemaakt. Anders ben je de hele tijd in het weekend van een intensieve stageweek bezig met je stageopdracht. Dat wil je echt niet!

Kom in contact met de locals

Voor school moet je alleen een stage doen en een goed verslag schrijven, maar om het beste uit je buitenlandervaring te halen, moet je in contact komen met de locals. Hierdoor leer je de taal en het land veel beter kennen. Je buitenlandstage is een prachtige kans om buiten je comfortzone te komen en om meer te leren en nieuwe mensen te leren kennen. Ga dus niet te veel om met je medestudenten en ga ook niet te vaak terug naar Nederland. Haal het beste uit je buitenlandstage.

man with burning hair portrait painting

Maak een financieel schema

In de eerste week van je buitenlandstage heb je waarschijnlijk niet al te veel geld. Je moet namelijk de huur, borg en schoolgeld betalen en je hebt nog geen stagevergoeding gekregen. Het is dus een goed idee om te kijken waar je goedkoop boodschappen kan doen. Bijna elke stad in Europa heeft wel een Aldi. Daarnaast is het verstandig om te kijken waar je goedkoop internet vandaan kunt halen. In Lille had ik namelijk geen internet en stond ik op het punt om een internetprovider aan te vragen. Het nadeel hiervan is echter dat je internet voor minstens twaalf maanden moet kopen. Een goedkopere oplossing is om een sim-kaart te kopen en internet op je mobiel te gebruiken.

Wat transport aangaat, is het het best om je fiets mee te nemen. Dit is het goedkoopst, maar als dat onmogelijk is, kun je het best kijken wat voor regelingen er zijn met openbaar vervoer. Het is handig om dit van te voren uit te zoeken.

Helpen deze tips je om de eerste week van je buitenlandstage door te komen? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *