LIfestyle

Ik ga op buitenlandstage en ik neem mee…

Na een lange zoektocht heb je eindelijk je stageplek in het buitenland gevonden. Het is dus tijd voor stap twee. Je moet huisvesting vinden en andere randzaken regelen. Dit proces was voor mij zwaarder dan het vinden van een stage zelf, omdat ik redelijk weinig begeleiding kreeg over dit onderwerp. In het artikel van vandaag lees je daarom tips over hoe je dit proces het best kan aanpakken van een echte ervaringsdeskundige šŸ™‚

#1 Zorg voor een kamer

We beginnen meteen met het lastigste. Het is namelijk niet makkelijk om een kamer te kunnen bemachtigen in het buitenland. Doordat je alles op afstand moet regelen, heb je vrijwel geen band met de verhuurders. Daarnaast zitten deze zelfde verhuurders ook niet te springen om iemand die maar 4 tot 5 maanden blijft. Al met al een lastig verhaal dus.

Ik raad je daarom aan om je kamer te huren via bepaalde verhuur websites. Ik heb mijn kamer in Berlijn gevonden via Medici Living. Deze website is erg gunstig voor stagaires, omdat je hier gemakkelijk een kamer kan huren voor minder dan een half jaar. Hieronder vind je de kamerhuurwebsites voor andere landen:

Pas op voor fraude

Als wanhopige student op zoek naar een kamer, ben je een kwetsbaar doelwit voor fraude. Als iets bijna te goed om waar te zijn is, dan is het vaak ook te goed om waar te zijn. Ga daarom niet in op mensen die jouw aanschrijven om te zeggen dat ze een kamer vrij hebben. Echter is het enkel adverteren van een kamer al genoeg. Er is namelijk al genoeg vraag naar een kamer.

Daarnaast heb je de ‘I’m not in Berlin, but I will send you the keys’ trucs. Hier moet je al helemaal niet op in gaan. Het is dus het veiligste om via een van de bovengenoemde websites je kamer te huren. Met deze extra partij heb je meer zekerheid.

#2 Zorg dat je je financiƫn op orde hebt

Voor sommigen van jullie zal het de eerste keer zijn dat jullie op kamers gaan. Daarom kan het regelen van je financiƫn nieuw voor je zijn. Je kunt daarom een Excel bestandje maken waar je een overzicht van je financiƫn opstelt, om alles te kunnen regelen. Hieronder vind je een paar punten waar je rekening mee moet houden:

  • Bereken eerst je inkomsten (stagevergoeding, Erasmusbeurs, lening en OV vergoeding)
  • Trek je vaste kosten hiervan af (huur, collegegeld, telefoonabbonnement en verzekering)
  • Over het algemeen hebben studenten ongeveer 200-250 euro per maand nodig voor het kopen van eten, drinken en recreatie.
  • Verhoog zo nodig je lening, zodat je na het betalen van de vaste lasten in ieder geval 200 euro over houdt.
  • Vraag de OV-vergoeding aan. Zorg er wel voor dat je je OV kaart stopzet, voordat je weggaat!
  • Zorg voor een buffer aan het begin. Het begin van je stage kost je het meeste van allemaal. Je moet je eerste maand huur + borg betalen zonder dat je al een salaris hebt ontvangen.

#3 Zorg voor de juiste papieren

Het klinkt heel logisch, maar het is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je een legitimatiebewijs hebt dat nog up-to-date is. Daarnaast kan het zijn dat je stagebedrijf nog bepaalde papieren wil hebben, zoals de status van je inschrijving op school. Print deze dus ook uit voordat je weg gaat.

#4 De verzekering

Ik heb vanuit school bijna geen informatie hierover gekregen, dus ik ging er vanuit dat het wel goed zat. Dit is echter niet waar! Als je namelijk een stagevergoeding krijgt, geld je basisverzekering niet. Zorg er daarom voor je dat je een verzekering afsluit voor je stage. Ik heb dit gedaan bij Joho.

Dit is niet alleen een belangrijke stap, omdat je verzekerd moet zijn. Het is ook nog eens goedkoper. Je kan je basisverzekering namelijk laten bevriezen. Zo hoef je alleen aan het begin van je stage een bedrag aan de stageverzekering over te maken en de rest van de periode niks!

Vind jij deze tips handig of heb je nog meer tips? Laat het weten in de reacties!

Follow my blog with Bloglovin

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *