Opinie

Is het niet tijd voor een vrouwelijke premier?

Nederland is een pioniersland. We zijn het eerste dat land dat wiet en het homohuwelijk introduceerde. Wanneer het om vrouwen in de politiek gaat, zijn we echter wat terughoudender. Sterker nog, erg terughoudend, want we hebben nog nooit een vrouwelijke premier gehad. Wordt het niet eens tijd dat daar verandering in komt?

person coated with gold colored liquid posing

Waarom zijn er geen vrouwelijke premiers?

100 jaar geleden is het vrouwenkiesrecht ingevoerd. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, omdat er nog erg traditioneel werd gedacht over de rol van mannen en vrouwen. Nu zijn we 100 jaar verder en is deze traditionele gedachte verandert. Toch bestaat maar 1/3 van de tweede kamer uit vrouwen en hebben we maar twee vrouwelijke politieke leiders. Aangezien mannen en vrouwen gelijk zijn, zou de verdeling 50/50 moeten zijn.

Er is geen eenduidige reden voor deze ongelijkheid. Mogelijke redenen zouden kunnen zijn dat politiek Den Haag een mannenbolwerk is en een andere reden is dat de mannen nou eenmaal als bekwamer worden gezien. Die traditionele gedachte over de rol van mannen en vrouwen ligt dus minder ver achter ons dan we denken.

Weetjes over topvrouwen en vrouwen in de politiek

Een scheve verhouding tussen man en vrouw en geen een vrouwelijke premier. Nederland doet het slecht in vergelijking met omringende landen, denk bijvoorbeeld aan Theresa May en Angela Merkel. Hieronder  vind je weetjes over topvrouwen:

 • In 1918 kwam de eerste vrouw in de tweede kamer. 1 jaar voordat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd.
 • Noorwegen is het eerste Europese land met een vrouwenquotum. Nederland heeft geen formeel vrouwenquotum.
 • Angela Merkel is, door Forbes, in 2018 uitgeroepen tot machtigste vrouw ter wereld. Theresa May kwam op de tweede plaats en Christine Lagarde (nieuwe ECB president) op de derde plaats.
 • Tussen 1923 en 1956 gold de handelsonbekwaamheid. Als vrouwen gingen trouwen, mochten ze niet meer werken.
 • Sri Lanka is het land met de eerste vrouwelijke regeringsleider ooit.
 • Er zijn 40 landen waar het aantal vrouwen in het parlement hoger is dan in Nederland.
two woman in parking lot

Gelijkheid en beeldvorming

In Artikel 1 van onze grondwet staat dat iedereen in Nederland gelijk behandeld moet worden. Omdat het in de wet staat, betekent het helaas niet dat het altijd zo wordt gezien. Denk bijvoorbeeld aan het homohuwelijk. Nederland is het eerste die land die dit heeft ingevoerd, terwijl het klimaat voor homo’s langs niet veilig genoeg is. Bij de verhoudingen tussen man en vrouw is dit echter ook een beetje het geval.

Ik ben het met de baas van Women Inc. eens dat er nog te veel verkeerde beeldvorming is in Nederland. We denken nog te vaak te traditioneel, waar de vrouw zorgzaam is en voor de kinderen zorgt en de man de kostwinner is. Om deze reden zouden vrouwen ook nog eens te lief zijn en niet geschikt voor de top van het bedrijfsleven of de politieke top. Om deze beeldvorming (voor een deel) tegen te gaan, moeten er wetten komen. Denk bijvoorbeeld aan quota voor vrouwen in de top, verbod tegen ongelijke beloning voor mannen en vrouwen en de kinderopvang. In Landen om ons heen gelden deze wetten al wel en die zijn ook al veel verder met vrouwen in de politiek en de top.

body of water near building

Is het tijd voor een vrouwelijke premier?

Natuurlijk is het tijd voor een vrouwelijke premier. Ik zie namelijk geen reden waarom een vrouw geen premier kan worden. Ik zie je al denken ‘een premier wordt gekozen vanwege zijn/haar kwaliteiten en niet geslacht’. Dat is zeker waar, maar door een vrouwelijke premier te hebben, zal de beeldvorming rondom vrouwen veranderen. Door de verandering van de beeldvorming zal de potentie voor de top flink stijgen. De helft van de bevolking is namelijk vrouw en die zijn niet minder potentieel dan mannen!

Vind jij het ook tijd voor een vrouwelijke premier? Of juist niet? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

2 reacties

 • E

  They said when things get tough, they put a woman in charge, like Theresa May. She gets blamed for the mess because she is a woman but we all forgetting that most children were raised by a woman.
  Behind every great man, there is a great woman. This can be his mother, grandmother, girlfriend, a woman is more than capable to do the of job Prime minister but maybe she will find herself alone in her personal life. Not many men can handle a strong, intelligent and sexy woman somehow. A real man will appreciate such a union but not a weak man, maybe we should blame the Freud complex for that, the complex of the sex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *