Opinie

Is Jort Kelder een lul?

Hate him or love him. Jort Kelder is een van de meest bekende journalisten van ons land. Hij staat bekend om zijn kledingstijl en uitgesproken standpunten. Afgelopen week was het raak. In een interview met Omroep Friesland zei hij dat we met de maatregelen die we nu hebben vooral de te dikke, rokende tachtigplussers aan het redden zijn. De reacties op zijn uitspraak waren niet mals, maar is Jort Kelder met het maken van deze uitspraak nou echt een lul?

Lees voorbij de titel

Het lezen van enkel de titel van een artikel is hetzelfde als het eten van een big mac. Het lezen van een titel is makkelijk, snel en heeft dezelfde voedingswaarde als een big mac. Als je enkel afgaat op de uitspraak van Jort Kelder, zou je denken dat de levens van rokende, dikke tachtigplussers niet opweegt tegen de economische gevolgen van de lockdown. De uitspraak is wellicht een beetje cru, maar de boodschap wordt hierdoor helemaal uit het verband getrokken.

Kelder vond dat er langzaamaan gedacht moet worden aan een manier om de economie weer een beetje op gang te laten komen. De economische gevolgen van deze coronacrisis zullen hoe dan ook enorm zijn. Om er voor te zorgen dat we niet in een superdiep in een crisis komen te zitten, stelt hij voor dat Nederland gecontroleerd open moet gaan. Met behulp van maatregelen kan de economie weer een beetje opgang komen.

View this post on Instagram

Bericht voor mijn vrienden (en vijanden)

A post shared by Jort Kelder (@jort.kelder) on

Jort Kelder is dus geen lul!

Ik vind dat Jort hier zeker een punt heeft. We zitten nu in een staat van enige hysterie waar we willen dat de regering daadkrachtig optreedt om de bevolking te beschermen tegen het virus. Ik vind dit ook een goede zaak, maar het lijkt erop alsof de lange termijn vergeten wordt. Wat gebeurt er als we pas na de zomer weer naar buiten mogen en een kwart van de bedrijven al failliet is gegaan en nog eens miljoenen mensen zonder baan zitten. We komen dan in een crisis terecht die nog vele malen groter kan worden dan de crisis waar we nu in zitten. We moeten dus serieus denken een soort open-upstrategie.

Appels met peren; gezondheid en economie

De gezondheid tegen de economie opwegen voelt onnatuurlijk en onethisch. Een mensenleven zou immers onbetaalbaar moeten zijn. Maar om te zeggen dat gezondheid en economie een appel en perenvergelijking is, heeft het mis. Appels en peren zijn niet hetzelfde en zijn substituten van elkaar. Gezondheid en de economie zijn dan wel niet hetzelfde, het zijn twee zaken die wij als mens nodig hebben (niet alle mensen). Een economie stelt niets voor als iedereen doodziek is. Aan de andere kant is het lastig om gezond te zijn als de economie helemaal naar de knoppen is. Het economische systeem zit namelijk zo diep in onze samenleving geworteld dat het heel lastig wordt om te overleven als er geen economie is.

Omdat de twee factoren beide anders zijn, wordt er naar een soort gelijke noemer gezocht om de twee te vergelijken. De noemer in dit geval zijn mensenlevens. Er wordt verwacht dat de economische gevolgen van deze crisis duizende mensenlevens zal gaan kosten. Aan de andere kant zorgt deze intelligente lockdown ervoor dat levens worden gered:

  • Tienduizenden/honderdduizenden worden gered van het coronavirus.
  • Luchtvervuiling is een echte sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden miljoenen mensen aan luchtvervuiling. Door de coronamaatregelen. wordt de lucht een stuk schoner.
  • De coronamaatregelen zijn goed voor het millieu. En een goed millieu is goed voor ons. Met de coronacrisis in het achterhoofd zou ik niet willen weten wat de gevolgen van de klimaatcrisis zullen zijn.
Graffiti, Achtergrond, Grunge

Lange termijn denken is de oplossing

Jort Kelder mag dan weliswaar geen lul zijn, het coronavirus is ronduit kut. Hoe verschrikkelijk het virus ook is, het virus zal van relatief korte termijn zijn. De economie zal hopelijk nog wel een paar generaties door gaan. Om deze reden lijkt het mij een slechte zaak om de maatregelen te baseren op een afweging van hoeveel mensenlevens het gaat kosten. Wat mij betreft moet er naar de lange termijn gekeken worden als het om maatregelen gaat. Ik ben het dus helemaal met Jort Kelder eens. Nederland moet gecontroleerd open gaan!

Lees ook: Poltiek hoort geen wedtsrijd te zijn, maar is het toch!

Hoe denk jij over de uitspraken van Jort Kelder? Laat het weten in de comments!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *