LIfestyle

JA! We krijgen een nieuwe ECB-president

Op 31 oktober loopt de termijn van de huidige ECB-president Draghi af. De Franse Christine Lagarde wordt waarschijnlijk de nieuwe ECB-president. Op het eerste gezicht is daar niets mis mee, maar er is toch iets opvallends aan de hand. Lagarde is, in tegenstelling tot andere ECB-presidenten, geen econoom en heeft een politiek verleden. Moeten we dus wel zo blij zijn met deze nieuwe ECB-president?

lighted high rise building near body of water at nighttime

Wat is de ECB ook alweer?

De ECB is de Europese Centrale Bank. Deze bank heeft als doel om de euro stabiel te houden. Ze doen hun uiterste best om de inflatie rond de 2% te houden. Dit doen ze door de rente te veranderen. Dit remt of stimuleert de economie namelijk. Hieronder vind je een paar handige weetjes over de ECB:

  • De ECB is gevestigd in Frankfurt am Main.
  • Ze beheren meer dan 500 miljard euro!
  • De 2% inflatie dient als buffer tegen deflatie. Deflatie is niet goed voor de economie, omdat anders de aankopen worden uitgesteld. Met deflatie wordt alles namelijk goedkoper.
  • De euro is de tweede grootste munteenheid van de wereld.

Hoe zit het met topfuncties in Europa?

Op 20 en 21 juni zouden de nieuwe topfuncties van de Europese Unie bekend worden gemaakt. Om deze topfuncties te krijgen, moeten lidstaten hun kandidaat voor een bepaalde functie aanbieden. Hierbij wordt veel gelobbyd en onderhandeld, want lidstaten hebben namelijk veel belang bij een landgenoot op een topfunctie.

Het heeft zeker invloed als een topfunctie al eerder bekleed is door een landgenoot. Het geeft namelijk een bepaalde gunfactor als je als lidstaat nog geen topfunctie hebt. Om deze reden kan dat betekenen dat er soms een apart spelletje wordt gespeeld. Nederland heeft namelijk niemand op een topfunctie en dat komt Mark Rutte niet slecht uit. Hij is namelijk nog premier en kan hierdoor in de volgende EU periode een topfunctie bekleden.

Gargoyle landmark building

Noord- en Zuid-Europa

De neuro en de zeuro, daar heb je misschien wel eens van gehoord. Hiermee wordt bedoeld dat er een munt voor Noord-Europa en een munt voor Zuid-Europa is, want deze twee delen hebben beide een behoefte aan een ander monetair beleid. Noord-Europa wil de rente graag hoog houden, omdat daar veel wordt gespaard. In Zuid-Europa willen ze het precies andersom.

In dit artikel heb je al kunnen lezen dat de gemeenschappelijke munt, de euro, bevorderend werkt voor de handel. Maar je kan je natuurlijk afvragen hoe lang het nog goed blijft gaan met de euro. Europa is namelijk een heel veelzijdig continent en het is nog maar de vraag of al die verschillende culturen wel in een monetair beleid passen.

empty road

Is Christine Lagarde de juiste?

Christine Lagarde is een rechtsgeleerde en geen econoom. Dat is iets dat nog nooit eerder is gebeurd bij de ECB. Daarnaast is er nog een andere primeur, maar helaas is deze een beetje negatief. Lagarde heeft namelijk een politiek verleden. Ze is minister van financiën in Frankrijk geweest en is daar zelf beschuldigd van corruptie.

Een ECB-president uit de politiek is niet zo’n goed idee, want politici zijn vaak uit op herverkiezingen en de ECB-president zou alleen bezig moeten zijn met de prijsstabiliteit. Door haar politieke verleden kan ze misschien beïnvloed worden door andere politici en dat is not done bij de ECB. De ECB is namelijk volledig onafhankelijk.

Lagarde als ECB-president is dus een gewaagd experiment. Denk jij dat het goed gaat komen? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *