LIfestyle

Jongeren opgelet! Het pedofobische pensioen komt eraan

‘Het pensioen komt later wel`. Dat is het eerste waar jongeren aan denken als het om het pensioen gaat. In principe hebben deze jongeren ook gelijk, we moeten immers tot onze 67ste doorwerken. Er liggen alleen wat gevaren op de loer, want het aantal pensioengerechtigden zal de komende jaren flink gaan toenemen. En ja, dan komt het in ene heel dichtbij. Wie gaat dat namelijk betalen? En wat heeft het voor invloed op het pensioen van de jongeren.

orange smoke on blue background

Hoe zit het pensioen ook alweer?

Eerlijk is eerlijk het pensioenstelsel was voor mij altijd een vaag gebied. De reden voor het kiezen van dit onderwerp heb ik ook te danken aan de podcast van Jort Kelder. Omdat ik niet de enige jongere ben die niet alles van het pensioen op een rijtje heeft, geef ik hier even een kort overzicht. Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie pilaren:

– De AOW: dit is een uitkering die je van de overheid krijgt als je de pensioensleeftijd hebt bereikt.
– Werknemerspensioen: maandelijks betalen de werknemer en werkgever een bedrag aan pensioenfondsen die dat geld weer beleggen.
– Je opgebouwde pensioen: dit is het pensioen dat je door je leven heen zelf opbouwt.

Wat is het probleem?

1947 werd het pensioen ingevoerd en lag de leeftijd op 65 jaar. Zoals je al kan begrijpen ligt de levensverwachting tegenwoordig een stuk hoger. Je zou daarom denken dat de pensioenleeftijd meebeweegt, maar daar zijn de FNV en partijen als de SP,PVV en 50 plus zijn vel op tegen.

Met name de FNV is een speciaal geval, omdat de bond zegt zich ook voor jongeren in te zetten. Het verhogen van de pensioenleeftijd zou namelijk een oplossing kunnen zijn. Over het algemeen zijn de leden van de FNV voornamelijk ouder.

multicolored abstract painting

Wist je dat…….?

Het pensioen is de voor de meeste jongeren een vaag gebied. Daarom lees je nu een paar (schokkende) weetjes over het pensioen. Wist je dat…..?

– Er in 1956 64 personen waren in werkende leeftijd voor tien mensen in de AOW-leeftijd. In 2040 zal de verhouding op 26 werkenden voor 10 AOW’ers zijn.
– In het begin van dit jaar stond er 1433 miljard euro op de balans van de pensioenfondsen.
– Door gokken van het pensioenfonds is er ongeveer 50 miljard euro pensioengeld verdampt.

Moeten we in actie komen

Dit jaar is de regering tot een principeakkoord gekomen waarbij het pensioenstelsel voor een deel wordt omgegooid. In het filmpje kun je zien hoe dat eruitziet. Dit nieuwe akkoord is gelukkig helemaal niet zo slecht voor de jongeren. We hoeven dus niet per se het malieveld op (mag echter wel). Toch is er een andere reden waarom we van ons moeten laten horen. Er zijn namelijk niet zo veel organisaties die zich laten horen in het voordeel van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan de FNV die zegt zich in te zetten voor de jongeren, maar dit totaal niet doet. Misschien is het dus tijd we eens een keer onze stem moeten laten horen.

Denk jij dat jongeren veel met hun pensioen bezig zijn? Laat het weten in de comments!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *