Opinie

Mercosur deal: ieder voordeel heeft zijn nadeel

Twintig jaar geleden was ik nog maar 1 jaar, vonden we de mobiele telefoon overbodig en begonnen de onderhandelingen over de Mercosur deal. Dit is een deal tussen de EU en Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië dat er voor zorgt dat de handel tussen de twee wordt vergemakkelijkt. Klinkt goed toch? Of toch niet!?

Motevideo, Montevideo, Uruguay, Palace, Tourist Spot

Wat is de Mercosur deal

De Mercosur bestaat uit Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië. De EU en de Mercosur willen de handelsbelemmeringen tussen de twee landen bestrijden om zo de handel, groei en werkgelegenheid aan beide kanten te stimuleren. Met deze nieuwe deal gaat dat gebeuren, want de Mercosur is een grote handelspartner van de EU.

In 2018 exporteerde de EU voor 44 miljard euro en importeerde het voor 42 miljard. De Mercosur exporteert vooral agrarische producten en de EU vooral industriële producten. Nederland heeft ook veel handel met de Mercosur, met name Brazilië. Nederland importeerde namelijk voor 4,2 miljard euro en exporteerde 3,6 miljard euro met Brazilië.

Horse, Riding, Gaucho, Horseback, Man, Male, Cowboy

De voordelen van de Mercosur deal

De Mercosur deal zorgt voor de grootste gemeenschappelijke markt in de wereld. Hieronder vind je de voordelen van deze deal:

  • De deal betrekt 770 miljoen mensen en deze deal zorgt waarschijnlijk voor meer banen.
  • De EU probeert er voor te zorgen dat de EU-standaarden van dieren ook in de Mercosur gebruikt worden.
  • Het wegvallen van handelsbelemmeringen zorgt ervoor dat er goedkoper gehandeld kan worden tussen de twee blokken. Dit zorgt ervoor dat er meer gehandeld wordt.

De nadelen van de Mercosur deal

Tot zover klinkt de deal eigenlijk alleen maar goed, maar helaas zitten er ook nadelen aan:

  • De concurrentiepositie van de vleesboeren in de EU wordt flink verslechterd. Zuid-Amerikaanse boeren kunnen het vlees namelijk veel goedkoper aanbieden.
  • De president van Brazilië heeft het klimaat niet bovenaan zijn lijstje staan, sterker nog hij heeft het helemaal niet op z’n lijstje staan. Hij wil de Amazone gebruiken voor de landbouw en de vleesproductie. Door de deal zal dus meer van de Amazone gekapt worden.
  • Brazilië gebruikt producten die in de EU al lang verboden zijn.
Amazon, Sunset, River, Brazil, Sky, Landscape, Jungle

Mijn mening over de Mercodsur deal

In eerste instantie vind ik een handelsovereenkomst tussen de twee blokken een goed idee. Het creëert meer banen en het zorgt ervoor dat de economieën groeien. De EU kan meer industriële goederen verkopen aan de Mercosur en de EU kan dan weer goedkopere agrarische producten van de Mercosur kopen. Tot zover een prima deal dus.

Er zijn echter een paar punten die mijn mening over deze deal laten veranderen. Een van die punten is het klimaat. De vleessector is een klimaatonvriendelijke sector. Koeien hebben namelijk een enorme hoeveelheid water nodig. Daarnaast heeft de president van Brazilië een klimaatbeleid waar ik, in tegenstelling tot de aarde, niet echt warm van word. Natuurlijk kan de EU-maatregelen treffen, maar het is de vraag of die echt wel worden nageleefd. Er gaat immers veel geld in om en in dit artikel kan je lezen dat geld een hele bepalende factor is.

Tenslotte hebben de Mercosurboeren een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van de boeren in de EU. Met name de vleessector is hier de dupe van. De boeren uit de Mercosur hebben namelijk met veel minder wettelijke eisen te maken en kunnen het vlees daarom veel goedkoper aanbieden.

De EU heeft wel quota opgesteld, dus er kan niet oneindig veel vlees geëxporteerd worden voor zo’n laag bedrag. Het is echter de vraag hoeveel zin het gaat hebben. Alhoewel er een quota op staat, het is een boel vlees dat goedkoper deze kant op komt. De schade kan dus als gedaan worden, voordat de quota zijn bereikt.

De handel tussen de twee blokken wordt dus verbeterd en daar ben ik een voorstander van. Helaas heeft elk voordeel zijn nadeel en misschien weegt het nadeel wel zwaarder in dit geval. Met de informatie die ik nu heb, ben ik toch tegen de Mercosur deal.

Hoe sta jij tegenover de Mercosur deal? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *