LIfestyle

Mijn ervaring met de eerste afstudeerweken

Na een lange periode van niks voor school doen, is het eindelijk weer zo ver. Ik kan beginnen met mijn afstudeerperiode. Ik heb de eerste paar afstudeerweken achter de rug en het gaat eigenlijk helemaal niet slecht. Waarbij ik met eerdere projecten al flink stond te stunten met de onderzoeksopzet, verloopt het proces tot nu toe soepel. In het artikel van vandaag lees je mijn ervaringen met de eerste afstudeerweken.

green-leafed tree

Enthousiasme met een vleugje onzekerheid

10 september was de dag dat ik na een half jaar geen school eindelijk weer een keer aan de bak mocht. Ik zat vol energie en had er zin in om weer te gaan beginnen. Tussen al die energie zat echter nog een vleugje onzekerheid. Ik had nog geen precies beeld van hoe mijn onderzoek er precies uit ging zien. De week ervoor hadden we ook al een aftrap gehad van school, waarbij (onbewust) toch weer een beetje aan bangmakerij werd gedaan. De tijd die we kregen voor de afstudeeropdracht leek ineens toch wel kort en de verhalen van studenten die voor de tweede keer afstuderen, klonken ook enigszins verontrustend.

white lighthouse on mountain during daytim

Lange dagen komen hard aan

‘Waarom gaat de tijd zo snel als het leuk, maar zo langzaam als het saai is?’ Deze vraag je jezelf vast en zeker vaker gesteld. Dit begon ik mij meerdere keren af te vragen, want ik had het gevoel dat het een eeuwigheid duurde voordat ik eindelijk thuis, maar ik maar even met mijn ogen hoefde te knipperen en het was alweer tijd om te slapen. Het zijn nog maar mijn eerste afstudeerweken, dus ik zal er vast en zeker wel aan die lange dagen wennen. Maar voor nu zijn die lange dagen nog wel heel erg pittig.

Meet je prestaties niet aan anderen

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je van iemand anders hoort dat ze veel langer hebben geleerd of veel verder zijn in het project. Je schoot waarschijnlijk meteen in de stress. ‘Die andere heeft veel meer geleerd of is al veel verder in het project. Dit ga ik nooit halen!’

Ja we doen allemaal de dezelfde opleiding, de onderzoeken die er redelijk hetzelfde uit en de deadlines zijn voor iedereen hetzelfde. Geen een student of afstudeerder is echter hetzelfde. Het heeft daarom dus helemaal geen zin om je te meten aan de prestaties aan anderen. Sterker nog, het gaat alleen maar tegen je werken. Je wordt er namelijk alleen maar onzekerder van.

closeup photo of fireworks

Tips voor het afstuderen

IK ben nog maar een paar weken bezig met afstuderen, maar er zijn nu al een paar lessen die ik heb geleerd. Hieronder vind je een paar handige tips voor de aanpak van je afstudeeropdracht:

– Kijk naar eerder gemaakt werk. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kijk daarom naar voorbeelden van school en van eerder gemaakt werk van jou. Het enige dat je hoeft te doen is eerder gemaakt werk weer in een nieuw jasje stoppen.
– Stel je bedrijfsbegeleider vragen. Een van de grootste hekelpunten van vorige projecten was dat we niet makkelijk iemand van het te onderzoeken bedrijf een vraag konden stellen. Dit maakt het onderzoek minder betrouwbaar en relevant. Tijdens je afstudeerstage heb je hier echter geen problemen. Vraag je bedrijfsbegeleider daarom ook genoeg vragen. Dit scheelt een hoop werk en
– Zorg dat je vaak op het bedrijf bent. Toen ik een vriend van mij uitlegde wat ik precies deed, was het eerste dat hij zei: kan je dat niet gewoon thuis doen. Jazeker, natuurlijk kan dat. Het is echter de vraag of je thuis wel zo veel doet als op het afstudeeradres. Ik denk dat ik het antwoord op die vraag wel weet 😉

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *