Foodexperience

Mijn favoriete rum cocktails

Afgelopen weekend gaf ik een bescheiden verjaardagsfeestje en deze ging gepaard met wat drank en eten. Nu is rum mijn favoriete drank, dus had ik voor het feestje Havana club gekocht. Daarnaast had ik nog limoenen, suikersiroop, ijs en de nodige frisdrank, zodat elke gast z’n eigen cocktail kon maken. In het artikel van vandaag lees je mijn favoriete rum cocktails die je makkelijk zelf kunt maken.

Woman Bartender Smiling While Mixing Liqueurs

Wat is een cocktail eigenlijk?

Het is heel simpel. Een cocktail is een drankje dat uit minstens 3 ingredienten bestaat en waar minimaal een alcoholische drank inzit. De geboortedatum van de cocktail is onduidelijk, maar het werd bekend in de jaren 20, tijdens de drooglegging in Amerika. Mensen probeerden stiekem hun eigen drank te stoken en dat smaakte vaak nergens naar. Om het drankje verdraagzamer te maken, gingen ze het mixen met fruit en non-alcoholische dranken.

Het maken van een cocktail kan heel veelzijdig zijn. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten om cocktails te maken:

 • Veel cocktails zijn ‘shaken’. Hiervoor kun je je cocktailshaker vullen met ijs en het schudden. Mocht je geen shaker hebben, doe het dan in een pot.
 • Naast shaken zijn er ook een heleboel ‘stirred’ cocktails. Dit is de rustige variant van shaken, waarbij je de drank met het ijs roert.
 • ‘Top off’. Dit is vaak de laatste stap van een cocktail. Dit betekent dat je de cocktail afrondt door er bijvoorbeeld cola bij te doen als top off.

#1 de Cuba libre

De Cuba libre is eigenlijk een baco, maar dan lekker. Bij een Cuba libre wordt nog ijs en limoen toegevoegd. Het is een erg makkelijke en lekkere cocktail om te maken.

Bereidingswijze:

 1. Vul een glas met ijs en giet ongeveer 50ml rum in het glas. Ik geef zelf altijd de voorkeur aan Havana Club Añejo Especial.
 2. Pers een stukje limoen uit in het glas.
 3. Vul de rest van het glas met cola.

Voila, daar heb je je Cube libre!

#2 de Masskara ting

De kans is groot dat je nog nooit van deze cocktail hebt gehoord. Dit komt doordat Don Papa Masskara rum in deze cocktail zit. Dit is een hele zoete en zachte rum en heerlijk voor zowel in de cocktail als puur.

Afbeelding kan het volgende bevatten: drinken

Bereidingswijze:

 1. Vul het glas met ijs en giet 30-40 ml Don Papa Masskara in het glas.
 2. Stop vervolgens een stuk grapefruit in het glas.
 3. Vul de rest van het glas met 100 ml tonic water.

De Don Papa Masskara is relatief duur voor een rum. Je kan daarom ook een andere rum gebruiken. Ik raad je dan wel aan om een bruine rum te nemen, want deze zijn zoeter dan de witte rum.

#3 de Caiparinha

De Caiparinha is een Braziliaanse cocktail en wordt van oorsprong gemaakt met cachaça (Braziliaanse rum). Deze cocktail is makkelijk en heerlijk voor de zomer (en de rest van het jaar ook).

Bereidingswijze:

 1. Snij een halve limoen in 4 parten en stop het in een glas.
 2. Voeg twee theelepels suiker toe in het glas en stamp het aan, totdat je een soort van limoensap met suikerkorrels hebt. Als je geen cocktailstamper hebt, kun je ook de achterkant van de garde gebruiken om te stampen.
 3. Als laatste moet je nog 50 ml rum toevoegen en als je wil, kan je er ook ijs bij doen.

Om de beste smaaksensatie te krijgen, moet je deze cocktail met een rietje drinken. Ik ben zelf een fan van bruine rum, maar je kan voor deze cocktail elke rum gebruiken die je wil.

#4 het eigen recept ting

Deze cocktail is hetzelfde als de Masskare ting, maar heeft een ingrediënt meer. Ik heb dit recept echter nergens op internet kunnen vinden. Om deze reden noem ik het het eigen recept ting.

Bereidingswijze:

 1. Vul het glas met ijs en giet 30-40 ml bruine rum in het glas.
 2. Stop een stuk grapefruit in het glas.
 3. Vul het glas met 80 ml tonic water.
 4. Top off met prosecco.

#5 Appelsap rum cocktail

Het klinkt misschien niet meteen heel sexy, maar ik vind het een hele lekkere cocktail.

Bereidingswijze:

 1. Vul het glas met ijs en giet 30 ml bruine rum in het glas.
 2. Roer het ijs met de rum totdat het glas lekker koud wordt.
 3. Giet 10 ml suikersiroop in het glas. Suikersiroop is erg makkelijk om thuis te maken . Stop 240 ml water en 200 gram suiker in een pannetje en laat het koken. Als de suiker is opgelost, giet je de siroop in een fles en stop je het in de koelkast.
 4. Giet vervolgens 30 ml appelsap in het glas.
 5. Als laatste giet je nog een keer 30 ml bruine rum in het glas en roer je nog een paar keer.

Er zit relatief veel rum in deze cocktail. Door te roeren, maak je de cocktail koud en brandt het minder in je keel als je drinkt.

Dit zijn een paar van mijn favoriete rum cocktails. Wat zijn jouw favoriete rum cocktails? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *