LIfestyle

Zo wapen je jezelf tegen de prestatiemaatschappij

Presteren. Al van jongs af aan wordt van ons verwacht dat we presteren. Je hoort je te gerdagen, zoals er van je verwacht wordt. Je moet toetsen halen om verder te komen en je sociale- en sociale media leven bijhouden. Kortom, er wordt enorm veel van je verwacht. Dit levert erg veel stress op. Het is met name de jongere generatie die hier onder lijdt. In het artikel van vandaag lees je, hoe je je tegen deze prestatiemaatschappij kan wapenen!

Vrouw, Cartoon, Vrouwelijke, Meisje, Karakter, Persoon

De prestatiemaatschappij

‘Een prestatiemaatschappij is een samenlevingsvorm waarin mensen door individuele prestaties te leveren een goede positie en hogere beloningen kunnen bedingen (Ensie)’

Dit proces begint al op de basisschool. Degene die zich goed gedraagt, krijgt voordelen ten opzichte van de anderen. Op de middelbare school wordt dit alleen maar erger. Er wordt van je verwacht dat je goede cijfers haalt en daarnaast ook nog eens zelfstandig wordt. En dat allemaal tijdens de puberteit.

Tijdens onze studietijd wordt de druk nog eens opgevoerd. Het kost in een keer geld om naar school te gaan. Je gaat dus lenen en/of een baan zoeken. Je moet dus meteen de goede keuze maken en je best doen. Dat is nog niet eens genoeg. Je moet daarnaast ook bezig met het opbouwen van een sociaal netwerk voor het vinden van een baan later. Ten slotte, moeten we dit allemaal kunnen laten zien op social media. De werk- en prestatiedruk ligt dus erg hoog.

Tijd, Fast Moving, Evenwichtsoefening, Passes, Stress

Vroeger was het toch ook druk?

Jazeker, vroeger was het ook druk. Een groot deel van de vorige eeuw bestond de werkweek zelfs uit 6 dagen. Er zijn echter een paar verschillen met nu en vroeger. Vroeger werkte je je leven lang onder 1 baas en had je geen internet. Het werken was daarom veel mider competitief. We zijn tegenwoordig een merk en we moeten deze zo goed mogelijk maken. Naast je best doen tijdens werk, moet je nog aan sport doen en een goed sociaal leven hebben.

Hoewel de werkweken van vroeger langer duurden, zijn we tegenwoordig vaker bezig met werk. Door het internet en andere ontwikkelingen blijven we maar doorwerken. Ook na ons werk. Volgens de Harvard Business school zijn we gemiddeld 82 uur per week bereikbaar voor ons werk. De concurrentie tussen mensen maakt dat we dus een grote prestatiedruk hebben. (bron)

Wat is stress eigenlijk?

Stress wordt vaak als negatief gezien, maar dat is helemaal niet het geval. Stress is een normale reactie, die plaats vindt tijdens bedreigende situaties. Je wordt hierdoor scherper en je gaat geconcentreerder aan het werk. Stress is dus eigenlijk positief.

Door de hoge druk raken we (te) vaak in de stress. Dag in, dag uit moeten we weer pieken, om aan de prestatiedruk te voldoen. Ons lichaam staat hierdoor veel te vaak in de ‘stressstand’ en we raken overspannen. Dan zit je eigenlijk al in de voorfase van een burn-out. En dat wil je niet.

Hoe wapen je je tegen de prestatiemaatschappij?

Met een burn-out zit je gemiddeld 3 maanden tot een jaar thuis. Als je dus eenmaal een burn-out hebt, kom je er ook niet snel meer van af. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Bij uitstek het beste wat je kunt doen, is rust nemen. Je hoeft niet elke moment van de dag resultaten te halen. Het is daarom belangrijk om te niksen. Je kan bijvoorbeeld creatief doen, door te schilderen of te tekenen. Je kunt ook gewoon slapen of achter de tv zitten. Het maakt dus niet uit wat je doet, zolang je maar rust neemt.

Daarnaast is het goed om te realiseren dat fouten maken normaal is. Je hoeft niet altijd te beste te zijn en het onderste uit de kan halen. Hiervoor zijn verschillende instanties, die je hiermee kunnen helpen:

Door rust te nemen en te beseffen dat je niet altijd hoeft te presteren, wapen je jezelf tegen de prestatiemaatschappij. Ervaar jij stress en hebben deze tips jou geholpen? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *