LIfestyle

Social media is ruling the world

De media hebben een zekere invloed op de politiek en social media is hierop geen uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan Lille en Howick of aan Trump, die zijn presidentschap voor een deel aan social media te danken heeft. In het artikel van vandaag lees je wat de invloed van social media op de politiek is.

Tree, Structure, Networks, Internet, Network, Social

Social media als nieuwsmedium

Als je door je timeline scrolt, zie je ongetwijfeld wel een paar een keer nieuwsartikel langskomen. Soms is het een artikel van de NOS en soms is het de buurman, die een verhaal verteld over immigranten die worden voorgetrokken op de arbeidsmarkt. Je kan op z’n zachtst gezegd twijfels hebben aan de waarheid van dat verhaal. Volgens dit onderzoek gelooft 19% van Nederland in deze ‘nieuwsartikelen’ op Facebook.

Social media is de plek waar je makkelijk mensen kunt beïnvloeden. Je kan namelijk maar een klein deel van de waarheid laten zien, dat positief voor jou uitkomt. Dat is iedereen goed recht, maar het is helaas niet altijd objectief en dat is wel dat je bij nieuws graag wil.

Fake news

Even van DE termen van de laatste tijd: fake news. Ik hoef jullie niet meer uit te leggen wat het is, maar ik ga wel uitleggen waarom het slecht is. Een groot deel van wat wij weten, komt van informatie van anderen. Het is dus van cruciaal belang dat het nieuws dus waar is.

Daarnaast is er nog een andere reden waarom fake news slecht voor ons is. Wanneer is iets namelijk fake news en wanneer niet. Kortom, de komst van fake news kan er voor zorgen dat het vertrouwen in nieuws minder wordt. Het is natuurlijk goed om kritisch te zijn op de informatie die je binnen krijgt, maar wat gebeurd er als je steeds minder vertrouwen hebt in al die informatie krijgt. Dat lijkt mij ook weer iets te veel van het goede.

De social media-bubbel

De kans is ook best groot dat je van deze social media-bubbel hebt gehoord. Dit heeft te maken met het algoritme van, bijvoorbeeld, Facebook. Hierdoor zie je steeds posts in je timeline die jij interessant vindt. Facebook kijkt naar wat voor posts je liket, op reageert of hoelang je naar een post kijkt. Dit is natuurlijk leuk, omdat je allemaal posts ziet die je interesseren.

Het wordt in een keer een stuk serieuzer als de posts die je interesseren een politiek tintje krijgen. Je komt namelijk in een bubbel terecht van een bepaalde politieke kleur,gedachtengang of partij. Hierbij krijg te veel goede posts in jouw politieke straatje en wordt je afkeer naar andere politieke gedachtegangen steeds groter. Je wordt hierdoor dus niet alleen gevoed met dezelfde soort posts, je wordt vetgemest.

Scuba Diver, Diver, Diving, Underwater, Water, Sea

Is social media echt de baas van de wereld?

Nou, om nou te zeggen dat social media echt de baas is van de wereld, is ietwat overdreven. Maar het heeft zeker een invloed op de politiek. Als het niet de facebook bubbel of fake news is, is het Wilders of Trump die door een tweet het grote publiek bereikt. Er is een ding dat social media onderscheidt van traditionele media en dat is dat het nieuws zich razendsnel verspreid.

Hoe groot is volgens jou de invloed van social media op de politiek? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *