LIfestyle

Studiekeuzestress?! 5 Tips om de juiste studiekeuze te maken

Het einde van het schooljaar nadert en de vragen over wat je volgend jaar gaat doen vliegen je om de oren. Je moet de studiekeuze nog maken of je hebt hem al gemaakt. Je krijgt sowieso direct meningen en adviezen te horen. Allemaal goed bedoelt, maar je hebt er helemaal niets aan. Sterker nog, het brengt je alleen maar meer in de stress. In het artikel van vandaag lees je 5 tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

Olifant, Zoogdieren, Wilde, Dieren, Proboscis, Afrika

Waarom is er zoveel studiekeuzetstress?

Simpelweg omdat er zo veel keuzemogelijkheden zijn. Je kan namelijk kiezen uit meer dan 300 HBO en WO studies in Nederland. Natuurlijk, een groot deel hiervan kan je al afschrappen, vanwege je profiel of vooropleiding. De keuze is en blijft nog steeds moeilijk.

Daarnaast kost het ook nog eens een boel geld om naar school te gaan. We hebben dus geen tijd te verliezen en we hebben het gevoel dat we meteen de juiste studie moeten kiezen. Je krijgt op jonge leeftijd dus al veel verantwoordelijkheid en dat levert een zekere studiekeuzestress op.

#1 Wil je wel echt (door)studeren?

Er is geen bleuprint voor het leven. Het behalen van een studie of een master geeft je dus geen garantie voor een succesvolle loopbaan. Ik heb zelf mijn twijfels of het doen een master het nog wel waard is. Je kan zelf je twijfels hebben bij een studie in het algemeen. Er zijn namelijk zoveel nieuwe ontwikkelingen ten opzicht van vroeger. Er zijn bijvoorbeeld veel nieuwe vaardigheden in vraag, die op school bijna niet worden getraind. Denk aan online marketing en copywriting.

Tegenwoordig kun je voor tien euro al een online studie doen die meer up-to-date zijn dan school. Daarnaast kan je ook besluiten om een eigen bedrijf te beginnen of om gewoon te beginnen met werken. Omdat je niet naar school gaat, betekent niet dat je bent gestopt met leren.

Steelwool, Brand, Oneindige, Firespin, Licht, Effect

#2 Vraag advies van een expert

Als je ziek bent, ga je naar een dokter. Waarom zou je dan niet naar een studiekeuze- of carrièreadviseur gaan als je niet weet welke studie je gaat doen. Deze mensen hebben veel ervaring met andere studenten en ze hebben dus veel verstand van het maken van de juiste studiekeuze. Door middel van coachingsgesprekken zul je uiteindelijk jouw perfecte studie vinden en je staat daardoor ook een stuk zekerder in je schoenen!

#3 Laat je niet beïnvloeden door familie en vrienden & Co

Je kent het wel. Je bent in gesprek met mensen die je kent en je bent aan het praten over je school. Je hebt het woord studiekeuze nog niet volledig uitgesproken en je krijgt al een mening en/of advies te horen. Dit zal allemaal wel goed bedoelt zijn, maar je hebt er helemaal niets aan. Sterker nog, je wordt er onzekerder van en je raakt meer in de stress.

Het advies dat ze geven is over het algemeen niet heel erg goed, omdat ze het vanuit hun eigen ervaring geven. Wat bij hen wel werkte, geeft dus helemaal geen garantie dat het bij jou ook gaat werken. Daarnaast zijn het vaak ook geen professionals. Laat je daarom niet beïnvloeden door familie en vrienden.

Gevecht, Worstelaars, Traditie, Traditioneel, Stam

#4 Luister naar jezelf

Een studiekeuze gaat over JOUW leven. Je moet daarom iets kiezen waar jij je goed bij voelt. Maar om dat te kunnen weten, moet je eerst weten wie je bent. En dat is best lastig. Ga daarom na waar je passie ligt en wat je niet leuk vind. Probeer zo veel mogelijk dingen uit en als het nodig is, neem je daarvoor een tussenjaar. Doe ook onderzoek naar wat je later wil worden en waar je allemaal goed in bent.

Als je op deze vragen allemaal een antwoord hebt, weet je veel beter wie je bent. Naast dat je je studiekeuze hierdoor makkelijker maakt, maak je jezelf ook nog zekerder over je keuze.

#5 Denk een stap verder

Last but not least. Denk een stap verder. Daarmee bedoel ik dat je kijkt naar wat je later wil worden of in welk werkveld je later wil gaan werken. Kijk daarna naar de vaardigheden die nodig zijn om in dit veld te werken en pas daar je studiekeuze op aan.

Er is geen bedrijf die je betaalt voor je diploma, ze betalen je voor je vaardigheden. Jij moet namelijk problemen oplossen voor het bedrijf en dat doe je met de juiste vaardigheden en niet met een diploma.

Heb jij moeite met het maken van de juiste studiekeuze of heb je nog meer tips? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *