Opinie

Studilemma: waarom zou ik een master doen?

Na twee semesters in het buitenland te hebben gezeten, is de laatste fase van mijn studie aangebroken. Ik ben nu bezig met het krijgen van een afstudeerplek. Dit betekent dat ik zo langzamerhand moet gaan denken aan wat ik na mijn studie ga doen. Ik doe zelf International business aan de Hanzehogeschool en ik sta voor het studilemma en ik weet niet een master het waard is. Waarom zou ik een master doen?

Prachtige foto of een persoon met vuurwerk in het bos. Het vraagt zich of die een master gaat doen.

Waarom ik twijfel

Ik heb mijn hele studie in gedachten gehad om een master te doen. Ik dacht namelijk dat ik me hiermee goed kon onderscheiden. Dit veranderde toen ik aan mijn stage in Berlijn begon. Ik begon als 3de jaar HBO stagair op hetzelfde niveau als mijn collega die een universitaire studie en master heeft gedaan.

Daarnaast leerde ik ook nog eens enorm veel tijdens mijn stage. Ik begon dus sterk te twijfelen aan de toegevoegde waarde van een master voor business studies. Uiteindelijk zijn werkgevers geïnteresseerd in je vaardigheden en niet zozeer in je diploma’s.

Lees ook: Studiekeuzestress?! 5 Tips om de juiste studiekeuze te maken

Waarom is een master een goed idee?

Of een master het nou echt waard, daar verschillende meningen over. Een ding is echter zeker, er zijn voordelen:

  • Het geeft je een verdieping ten opzichte van je vorige opleiding.
  • Het onderscheid je ten opzichte van je studenten zonder master.
  • Je leert natuurlijk meer en je ontwikkelt je persoonlijk.
  • Je kan nog even genieten van je studentenleven.
  • Het geeft je een mooie combinatie. Je hebt namelijk praktijk en acedemische ervaring van de hogeschool en universiteit.

Heb jij een master gedaan of wil je een doen? Laat het weten in de comments! Hoe meer comments, hoe meer we elkaar kunnen inspireren.

Waarom is een master geen goed idee?

Je hebt net de voordelen kunnen lezen, maar er zijn ook genoeg nadelen van het doen van een master:

  • Het kost een boel tijd en geld.
  • Het sluit wellicht niet aan op de arbeidsmarkt.
  • Je hebt geen direct inkomen.
  • Je krijgt sneller werkervaring en dat geeft je voordelen op de arbeidsmarkt, als je meteen gaat werken.
interieur van een mooie oude cathedraal.

Hoe denk ik er (momenteel) over?

Ik heb mijn twijfels over het doen van een master. Dit komt voornamelijk, omdat ik de toegevoegde waarde er niet van inzie. Natuurlijk, je leert veel tijdens een master en het staat ook goed op je cv. Je leert echter ook veel tijdens je werk en je krijgt meteen een inkomen. Werkgevers betalen immers voor je vaardigheden en niet je diploma’s.

Voor bepaalde studies als geneeskunde, recht of economie begrijp ik goed waarom je een master doet. Bij een businessstudie, zoals de mijne, vind ik het een lastigere kwestie. Dit komt, omdat je zoveel dingen leert in het bedrijfsleven. Natuurlijk, een studie geeft je een goede basis, maar dat is dan ook wel genoeg. Je kunt daarna genoeg leren in het bedrijfsleven.

Tenslotte vind ik dat de studeren niet altijd even goed de link met het bedrijfsleven legt. Zoals ik al zei, geeft je studie een basis. Ik vind echter dat er wel een boel vaardigheden zijn die je op school niet leert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Excel. Ik heb tijdens mijn stage gezien dat ik over veel vaardigheden moest beschikken, die ik op school niet heb geleerd.

Hoe denk jij over het doen van een master? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *