LIfestyle

Voorkom deze 4 veel voorkomende problemen tijdens buitenlandstage

De buitenlandstage en/of buitenlandstudie is een van de leukste, spannendste en leerzaamste periodes uit je schoolcarrière. Helaas liggen er ook gevaren en problemen op de loer, die vaker voorkomen dan je denkt. In het artikel van vandaag lees je 4 problemen die je tijdens je buitenlandstage tegen kan komen en wat je er tegen doet!

greyscale photo of tower covered in smoke

Je OV stopzetten

Je studenten OV is super handig tijdens je studie in Nederland. Helaas heb je er niks aan tijdens je buitenlandstage. Gelukkig biedt DUO een mooie oplossing. Door dit formulier in te vullen en te laten ondertekenen door je onderwijsinstelling, kun je een vergoeding van 95,51 euro per maand krijgen. Vervolgens moet je het formulier uploaden op mijn DUO, maar dat wijst zich allemaal vanzelf.

Het gevaar zit ‘m echter in het stopzetten van je OV voordat je naar het buitenland gaat. Je hebt namelijk geen recht meer op een studentenreisproduct als je een OV vergoeding hebt. Als je je studentenreisproduct dan niet stopzet, krijg je een boete van 75 euro per halve maand. De uiterlijke deadline voor het stopzetten is de tiende van de maand waarin je er geen recht meer op hebt. Lees in dit artikel meer informatie over het stopzetten van je studentenreisproduct.

white high-rise building

Inbraak en gedoe met de huisbaas

Tijdens mijn buitenlandstage in Berlijn had ik totaal geen problemen met mijn huisbaas en mijn kamer. Ik had mijn kamer namelijk via Medici Living besteld en alles werd door dit bedrijf geregeld. Het ging echter verkeerd met mijn kamer in Lille. Er was geen huisbaas of bedrijf die mij een kamer voor 5 maanden kon verhuren. De enige die mij een kamer kon aanbieden voor deze periode was de universiteit zelf, maar daarvoor had ik mij te laat aangemeld.

Uiteindelijk was er een iemand bereid om mij een kamer te verhuren voor 5 maanden. We hadden in eerste instantie nog onze twijfels over de betrouwbaarheid van de huisbaas, maar we hebben hem toch het voordeel van de twijfel gegeven. Helaas klopte ons voorgevoel en is er aan het einde van mijn periode in Lille ingebroken en heb ik mijn borg + 1 maand huur niet meer teruggekregen.

Je kunt eigenlijk niet zo heel veel tegen doen om het voorkomen. We kwamen er namelijk achter dat kamers onder 6 maanden eigenlijk illegaal zijn en dat we niks konden beginnen tegen het terugkrijgen van het geld. Daarnaast heeft het ook niet veel geholpen om naar de politie te gaan voor de inbraak. Het beste advies dat ik je daarom kan geven, is om het al het contact dat je hebt met de huurbaas schriftelijk te doen. Zo heb je uiteindelijke meer bewijs als er echt iets gebeurd.

Downloaden in Duitsland

Illegaal downloaden is, net als in Nederland, verboden in Duitsland. Er is echter een verschil tussen de twee. In Duitsland moet je namelijk een boete betalen als je iets illegaal download. De prijs van zo’n boete kan oplopen tot wel 1000 euro. Ga dus niet illegaal downloaden in Duitsland!

Het is niet het openbaar ministerie die je achtervolgd als je een illegaal download, maar advocatenkantoren die de belangen van film- en muziekbedrijven behartigen. Soms kan het wel eens voorkomen dat je brief op de deurmat krijgt met een boete zonder dat je daadwerkelijk iets hebt gedownload. Het is verstandig om niet meteen in paniek te raken en meteen een bericht te sturen naar het advocatenbureau. Die zijn namelijk gespecialiseerd in antwoorden hierop en hebben meer kennis op het gebied dan jij. Voor de korte periode is het misschien het meeste verstandig om gewoon niks te doen of om een eigen advocaat in te schakelen. Pas op dus met contact maken met het advocatenkantoor. Ze zijn erop uit om geld van je te krijgen.

opened door inside room

Verzekeringen en ziekmelden

Als je je in Duitsland ziek meldt, moet je (als je nog ziek bent) de tweede dag naar de huisarts. Dat is opzich niet erg. Het is echter wel vervelend als je je zorgverzekering niet hebt aangepast. Als je stagevergoeding namelijk meer dan 100 euro is, geld je zorgverzekering niet meer in het buitenland. Zorg er dus je de zaken rondom je zorgverzekering regelt, voordat je weggaat. Dat je al een stuk minder problemen tijden je buitenlandstage. In dit artikel kun je lezen hoe je je verzekering aanpast.

Ga jij nu met meer vertrouwen op buitenlandstage? Laat het weten in de reacties!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *