LIfestyle

Wat betekent de Brexit voor studenten

2019 is het jaar van de Brexit. Na een land meeslepend proces en een aantal uitstelbeurten komt er in oktober een eind aan alle chaos (of het gaat dan pas beginnen). Met een steeds waarschijnlijkere no-deal Brexit zullen de gevolgen voor iedereen groot zijn. In het artikel van vandaag lees je de gevolgen van de Brexit voor studenten.

timelapse photography of Big Ben the Clock

Collegegeld in het VK

Voor de studenten binnen de EU geldt dat ze rond de 2000 euro aan collegegeld per jaar hoeven te betalen. Wanneer het VK en de EU tot een overeenkomst komen, waarbij de EU landen nog tot partnerlanden van de Erasmus horen, kan het zijn dat wij gewoon nog onze 2000 euro hoeven te betalen.

Brexit means Brexit en no-deal means no-deal. Als het VK de EU zonder deal verlaat, kunnen de kosten voor studenten flink oplopen. Nederlandse studenten zouden dan rond de 15.000 euro collegegeld per jaar moeten betalen. Hoewel in het buitenland studeren je te gekke ervaringen en skills oplevert, is het de vraag het wel 15.000 euro waard is.

Waarbij we nu nog tot de ‘domestic/EU student’ horen, kan het bij een no-deal dus zijn dat we de titel ‘international student’ krijgen. We kunnen dus niet meer gebruik maken van de voordelen die de EU ons biedt. Dit betekent niet dat international students niet meer welkom zijn. Er zit echter een maar aan dit verhaal. Het VK heeft namelijk publiekelijk laten weten dat ze maatregelen gaan treffen om de immigratie terug te dringen. Studenten vallen ook onder deze immigratie, dus het kan zijn dat het in de toekomst lastiger wordt om te studeren in het VK.

people standing and walking on stairs in mall

Visa aanvragen

Een van de grootste voordelen van de EU is het vrije verkeer. We kunnen door heel de EU reizen, werken en wonen zonder dat we daar extra papieren voor hoeven aan te vragen. Met de Brexit op de loer komt hier echter verandering in. Deal of geen deal, het vrij verkeer naar Engeland zal flink beperkt worden. Het gevolg hiervan is dat je waarschijnlijk een studentenvisum moet aanvragen.

De universiteiten dan?

De Brexit heeft niet alleen voor studenten gevolgen, maar ook voor universiteiten. Onderwijs is namelijk een goed exportproduct van het VK. Ze hebben daar veel goede universiteiten en om deze reden komen veel mensen van buitenaf studeren. Na de Brexit zal de toestroom van studenten uit de EU flink terugnemen en lopen veel universiteiten geld mis. Zowel slecht voor de universiteiten als de economie.

Daarnaast komt er nog een probleem bij voor de universiteiten uit het VK. Veel universiteiten hebben namelijk een goede reputatie, maar door nieuwe immigratiewetten kan het zijn dat veel getalenteerde leraren, onderzoekers en professoren weg moeten. De kwaliteit van het lesgeven kan dus ook teruglopen.

silhouette photo of person standing

Wat nu?!

De Brexit maakt het studeren in het VK niet per se gunstiger. Je hoeft de hoop echter nog niet op te geven. Het Brexitproces is zo enorm chaotisch dat het zelf nog mogelijk is dat de hele Brexit niet doorgaat of dat er nog een goede afspraak word gemaakt rondom studenten uit de EU. Als je daadwerkelijk plannen hebt om in Engeland te studeren, is het handig om de website van je universiteit goed in de gaten te houden en om desnoods contact op te nemen.

Denk jij dat het VK 31 oktober daadwerkelijk uit de EU stapt? Laat het weten in de comments!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *