Opinie

Weghalen van standbeelden, weggummen van geschiedenis?

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de afgelopen weken veel protesten zijn geweest tegen het (institutionele) racisme. Een onderdeel van de protesten is het weghalen van standbeelden die te maken zouden hebben met racisme. Hoewel deze discussie al langer speelt, laaide het weer op. Een BBC presentator vroeg of het weghalen van deze standbeelden niet het weggummen van geschiedenis is. In dit artikel lees je het antwoord op deze vraag.

Dit is het echte weggummen van geschiedenis

Om met de deur in huis te vallen. Het verwijderen van standbeelden is niet het weggummen van de gschiedenis. Sterker nog, het vereren van deze mensen als helden door middel van een standbeeld is het weggummen van geschiedenis. Op deze manier worden de duitsere, bloederige en racistische kanten van deze mensen niet getoond. Een groot deel van het verleden wordt dus achtergehouden.

Is dit een keerpunt?

Ik heb er niet voor gestudeerd, maar ik heb mijn twijfels over het feit dat dit een keerpunt is. Het is niet de eerste keer dat er grootschalige anti-racisme protesten zijn over de wereld. Ik trek graag de vergelijking met de anti-zwartepieten demonstraties. Elk crisismoment, sinterklaas voor KOZP en zinloos politiegeweld tegen een Afro-Amerikaan voor wereldwijd anti-rasicmebewegingen, zorgt ervoor dat mensen bewust worden van het probleem. Elk jaar zijn er weer meer mensen die anti zwarte piet zijn bijvoorbeeld.

Het is dus helaas geen keerpunt, maar deze crisis zorgt wel voor wereldwijde bewustwording en is dus een stap in de goede richting.

man in black jacket holding white printer paper

De spelregels van de samenenleving

Racisme bestaat uit vier lagen:

  • Individueel: Hierbij worden racistische handelingen op de persoon gespeeld. Genoeg voorbeelden te vinden op social media.
  • Geïnternaliseerd racisme: Dit heeft met het zelfbeeld en vooroordelen over andere groepen te maken. Dit resulteerd in het feit dat mensen zichzelf superieur achten ten opzichte van een andere groep. Er zijn studies waarbij blanke kinderen betere eigenschappen toeschrijven aan witte poppen in plaats van zwarte poppen.
  • Cultureel racisme: ‘Wij’ en ‘zij’. Voorbeelden hiervan zijn zwarte piet of ‘homeopatische verdunning van onze samenleving (Baudet)’.
  • Geïnstitutionliseerd racisme: Het racistische DNA van een maatschappij. De spelregels van de samenleving zou je het ook kunnen noemen. Een voorbeeld hiervan is dat mensen met een migratieachtergrond meer moeite hebben op de arbeidsmarkt.

De anti-racisme protesten zijn in mijn ogen dus zeer belangrijk om meer bewustwording te creeren van racisme in de wereld. Het weghalen van standbeelden heeft wat mij betreft een grote symbolische waarde om het racistisch DNA van de samenleving te veranderen. Hoe meer begrip en bewustwording van racisme in de samenleving, hoe beter we dit kunnen aanpakken.

Het zijn niet onze verschillen die ons verdelen, maar wel ons onvermogen om die verschillen te erkennen, accepteren en zelfs vieren (Lorde).

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *