Opinie

What the fEUck

De Brexit haalt wekelijks de voorpagina en de Europese verkiezingen staan om de hoek. De EU is een mega hot item op het moment en het ligt zwaar onder vuur. Het anti-EU geluid heeft nog nooit zo hard geklonken en haar toekomst is onzeker. De komende verkiezingen en de Brexit kunnen dus bepalend zijn voor de EU. Het artikel van vandaag gaat over de EU, haar toekomst en of de EU het eigenlijk nog waard is? (volgens mij).

Close-up Photography of European Flag

De geschiedenis van de EU

De EU is een samenwerking tussen, nu nog, 28 lidstaten op economisch en politiek gebied. Dit houdt in dat de lidstaten een deel van hun macht afgeven aan de EU. Het resultaat hiervan zijn de open interne grenzen en de gemeenschappelijke munt.

De Europese Unie begon echter een stuk onschuldiger toen West-Duitsland, Italie, Frankrijk en de Benelux de Europese gemeenschap van kolen en staal hadden opgericht. Dit vloeide voort to de Europese gemeenschap en kreeg steeds meer lidstaten. in 1993, tijden het Verdrag van Maastricht, vormde deze gemeenschap de Europese Unie.

De voordelen van de EU

Ondanks de vele anti-EU geluiden heeft de Europese Unie best veel voordelen. Hieronder volgen een paar van de grootste voordelen:

  • Langdurige vrede. Europa heeft enorm veel oorlogen gekend en door de komst van de EU zijn deze gestopt.
  • Handel tussen Europese landen is makkelijker. Door dezelfde munteenheid en de open grenzen is het makkelijker en goedkoper om te handelen.
  • Vrij kunnen rijzen, wonen, werken en studeren. Dit bespaart enorm veel tijd en geld.
  • Je staat als EU sterker dan alleen. Voor problemen van wereldomvang of onderhandelingen met andere wereldmachten sta je als EU zijnde sterker dan dat je enkel als lidstaat zou zijn.

De nadelen van de EU

De anti-EU zijn niet nergens op gebaseerd. Hieronder vind je de voornaamste nadelen van de EU.

  • Je staat een groot deel van je macht af.
  • Geen controle over je eigen munt. Er zijn landen die liever een hoge rente hebben, omdat deze landen van oorsprong veel sparen. Andere landen lenen van oorsprong veel en die willen graag een lage rente.
  • One size fits all?? De wetten worden voor 28 lidstaten gemaakt die allemaal een andere cultuur hebben. Is het wel mogelijk om een goede wet voor alle lidstaten te maken?
  • Vriendjespolitiek. Bijvoorbeeld de benoeming van Selmayr, die als partijgenoot van voorzitter Juncker een superpromotie heeft gekregen. Of de Hongaarse premier die met geld van de EU een stadion liet bouwen in zijn oude dorp. De capaciteit van het stadion is echter twee keer zo groot als het aantal inwoners van het dorp.
  • Nederlanders betalen meer dan dat ze ontvangen. Jaarlijks moeten lidstaten geld aan de EU geven en daarvoor krijgen ze subsidies terug. Nederlanders betalen meer dan dat ze terug krijgen, namelijk 280 euro per inwoner.

Hoe gaat het verder met de EU?

Als het Verhofstadt ligt moet de EU meer macht krijgen en volgens Baudet moet Nederland haar soevereiniteit terug krijgen. Het is dus lastig te zeggen hoe de toekomst van de Europese Unie eruit ziet. De kans is aanwezig dat nationalistische en populistische partijen de macht krijgen in het Europese parlement (bron). Daarnaast is de euro ook onzeker, door het one size fits all beleid van de euro is het lastig in te schatten hoelang dat nog goed gaat.

Is de Europese Unie het nog wel waard? (volgens mij)

Ik vind dat de EU het nog wel waard is. De open interne grenzen zijn goed voor de Nederlandse economie. Volgens een onderzoek van het CPB uit 2018 is de Nederlandse economie jaarlijks met 25-30 miljard euro gegroeid. Daarnaast ben ik ook voorstander van het vrij kunnen reizen, wonen, werken en studeren. Dit biedt niet alleen meer economisch gunstige mogelijkheden, maar het helpt ook met je zelfontplooiing.

Overigens vind ik wel dat de EU veel meer transparantie moet bieden in de keuzes die ze maken. Er zijn keuzes van de EU, zoals het verbod op pulsvisserij die ik maar niet kan begrijpen en zelfs kwalijk vind. Het is namelijk een veel efficientere manier van vissen dan met een ouderwets net. De enige reden die ik voor dit verbod kan vinden, is dat je hiermee voorkomt dat de concurrentiepositie van andere visser niet wordt verslechterd. En dat is nou juist in strijd met de EU.

Hoe denk jij over de EU? Laat weten in de reacties wat jij van de EU vindt!

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *