LIfestyle

Wil jij je goede voornemens behalen? Verander eerst jezelf!

Het nieuwe jaar geeft ons een springplank om onszelf te verbeteren en de goede voornemens vliegen je om de oren. Je hebt er misschien een hekel aan of je vindt het (stiekem) wel wat hebben. Hoe je het wendt of keert, je komt hoe dan ook in aanraking met goede voornemens. Vroeg of laat (meestal vroeg) komen deze goede voornemens ten einde. Maar waarom eigenlijk?

green fruit during daytime

Blue monday

De term komt je vast bekend voor. Afgelopen maandag was het blue monday, de dag dat de meeste goede voornemens verloren gaan. Deze dag zou de meeste deprimerende dag van het jaar zijn, omdat het een maandag is, de meeste goede voornemens mislukt zijn en de vakanties zijn nog erg ver weg. Dit heeft echter veel meer weg van een marketingstunt dan een wetenschappelijke formule.  

Als jij maar gelooft dat blue Monday een deprimerende dag is, ga je je alleen maar somberder voelen. Als je het neutraal bekijkt was het enige blauwe aan blue Monday de lucht boven het Grunniger land. Zo makkelijk dat Blue Monday jou een sombere mood geeft, zo makkelijk kun je de dag optimistisch benaderen. Laat jezelf dus niet uit het veld slaan door zo’n lullige term.

silhouette of daisy flower behind of rising sun

Nu even serieus

Voor sommige mensen is blue Monday wel een deprimerende dag, net als alle andere dagen. Als je van je naasten vermoedt dat ze aan psychische problemen lijden, zorg er dan voor dat je het bespreekbaar maakt. Dit kan erg opluchten. Zorg er daarna voor dat er professionele hulp gezocht kan worden. Dit kan door fysieke afspraken of met onlinegesprekken. Bij zelfmoordgedachten bel 0900-0113 of chat hier. In dit artikel van Psycholoog staat meer informatie over hoe jij mensen kan helpen.

time lapse photography of lightning

Verander je identiteit, niet je gedrag

Als je geen zin hebt om te zwemmen, helpt een springplank je ook niet om naar de overkant te komen. Waarom zou je nieuwjaar dan wel gebruiken als springplank om te leven te veranderen, als je daar diep van binnen niks voor voelt. Vroeg of laat zul je je zwemtocht opgeven en uit het water gaan.

Er zijn verschillende methoden voor het behalen van je doelen (goede voornemens). Het maakt echter niet uit welke methode je doet, je moet altijd iets veranderen ten opzichte van hoe je het eerst deed. Heb je bijvoorbeeld besloten om meer kilo’s af te vallen, dan moet je hoe dan ook iets veranderen om dit goede voornemen te behalen.

Hoe doe je dat dan?

Er wordt gesteld dat je drie lagen van jezelf moet veranderen om daadwerkelijk je doel te bereiken:

  1. Je identiteit. Waar geloof jij in?
  2. Je gedrag. Wat zijn de dingen die je doet? Wat ga je veranderen aan je gedrag om je doel te bereiken?
  3. Je voorkomen. Hoe wordt je gezien door de rest van de wereld?

Bij de meeste mensen gaat het fout, omdat laag 1 wordt overgeslagen. Met enkel het veranderen van je gedrag of uiterlijk zul je je doel nooit halen en volhouden. Je zult vroeg of laat een keer uit het water klimmen, voordat je de overkant bereikt. Het is net als een dieet volgen. Dit suggereert dat je een periode bezig bent met gezond eten om vervolgens weer ongezond te eten. Terwijl, als je je identiteit aanpast, je ook gewoon de keuze kan maken om een permanent gezond voedingsschema te maken.

Verander dus je identiteit als je doel wil behalen. Desnoods maak je een lijst van al je doelen en hang je het in je bed. Het belanrgijkste is dat je erin gelooft.

Je doelen behalen is simpel, maar het lastigste op de wereld is doelen proberen te halen als je er in niet gelooft!

Herkennen jullie dit probleem bij het behalen van jullie goede voornemens? Laat het weten in de comments

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *