Opinie

Zijn de Nederlanders een trots volk?

Afgelopen jaar zat ik een semester in Frankrijk en daar heb ik gemerkt dat de Fransen een trots volk zijn. Het volkslied wordt uit volle borst meegezongen, overal hangen Franse vlaggen en de Franse taal is heilig. In Nederland geldt dit allemaal niet. Betekent dat dan ook dat we niet trots zijn?

Amsterdam, Brug, Nederland, Holland, Kanaal, Stad

De Nederlandse identiteit

Tijdens de verkiezingen van 2017 was dit het thema waar iedereen over praatte, maar wat is de Nederlandse identiteit eigenlijk. Volgens een onderzoek van het SCP vindt een groot deel van Nederland dat er zoiets als een Nederlandse identiteit is. Belangrijke factoren van deze identiteit zijn symbolen (de Nederlandse vlag), tradities (sinterklaas) en vrijheden (vrijheid van meningsuiting).

Wanneer er een debat is, zie je een scheiding tussen symbolen en tradities en aan de andere kant de vrijheden. Een goed voorbeeld hiervan is sinterklaas. De ene groep wil demonstreren tegen zwarte piet en de andere groep wil dat de tradities behouden moeten worden.

De Nederlandse taal

Taal is enorm belangrijk in een cultuur. Taal verbind en onderscheid je ook van andere culturen. Daarom zijn veel landen zuinig op hun taal. In Frankrijk spreekt men over het algemeen niet heel erg goed Engels en in sommige gevallen worden Franse mensen boos als je Engels tegen ze praat. Als Duitsers hier in Groningen op de markt zijn, praten ze ook lekker Duits tegen de verkopers. Ze doen niet eens een poging om Engels te praten.

In Nederland wordt er anders omgegaan met de taal. Nederlanders zijn snel geneigd om zichzelf aan te passen aan de ander om zich verstaanbaar te maken. Daarnaast komt er ook steeds meer Engels in het straatbeeld voorbij. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid opleidingen die alleen in het Engels worden aangeboden. De Nederlandse taal is dus belangrijk, maar Nederlanders zijn veel sneller in staat om hun eigen taal aan de kant te zetten om toch verstaanbaar te zijn.

Patriottisme – chauvinisme

Patriottisme en chauvinisme zijn beide vormen van nationalisme. Nationalisme is een voorliefde voor je eigen land hebben. De Fransen zijn een trots volk en noemen zichzelf dan ook graag patriot. Vrijwel iedereen in Frankrijk kent het volkslied, heeft een Franse vlag en kent de vaderlandse geschiedenis heel goed. Daarentegen heeft nationalisme in Nederland een negatief imago. Het zou in Nederland namelijk tot haat, ongelijkheid en racisme leiden.

Het zal wellicht aan mij en de mensen om mij heen liggen, maar Nederlanders zijn over het algemeen veel minder patriot dan omliggende landen. Van het volkslied ken ik alleen de eerste zin, ik heb nog nooit de Nederlandse vlag aangeraakt en mijn Franse vriendin weet meer van het Nederlandse koningshuis dan ik.

France, French Revolution, Civil War

Een trots volk: ja of nee?

Zoals je net hebt gelezen klinkt Nederland nou niet echt als een trots volk. Toch vind ik dat de Nederlanders trots zijn, maar dan op zijn Nederlanders. Nederlanders is namelijk een protestants land en is van oorsprong erg ingetogen en we zullen niet snel van de daken schreeuwen dat we trots zijn. En daar zijn wij nu juist trots op. We zijn trots op onze ingetogenheid en nuchterheid en we willen onze trotsheid dan ook zo uitstralen.

Geef nou zelf toe, jij bent ook trots als Nederland het internationaal goed doet. Het geeft je een blij gevoel als Nederland positief in de internationale schijnwerpers staat. Denk bijvoorbeeld aan de voetbalvrouwen. Over het algemeen doet vrouwenvoetbal niks met je, maar je vond het wel jammer dat ze de finale verloren. Stiekem zou je ook trots zijn als Frans Timmermans een baan als vice-voorzitter van de Europese Commissie krijgt, terwijl hij in deze functie niks speciaals voor Nederland zal doen.

Wij zijn dus een trots volk!

Vind jij dat Nederland een trots volk is? Laat het weten in de reacties.

Spread the love

Hey jij! Ik ben Ferdinand, blogger en student. Leuk dat je een kijkje op Man Inside neemt. Op deze blog lees je interessante artikels over lifestyle, foodexperience en opinie. Wil je contact met mij opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *